Zoals bij veel bloemen het geval is komt de naam ‘Iris’ voor het eerst voor in de Griekse mythologie. Iris was de boodschapper van de goden. Zij reisde van de hemel naar de aarde en weer terug, in de vorm van een regenboog. Niet verwonderlijk dus, dat er Irisbollen zijn in alle kleuren. De meest bekende soort is de iris laevigata, met haar karakteristieke blauw-paarse kleur.

Alle irissen hebben zes bloemblaadjes, waarvan er drie overeind staan en drie hangen. De hangende blaadjes worden de lip van de bloem genoemd. Qua vorm is de iris dus erg voorspelbaar, maar dat neemt niet weg dat de irisbollen zeer de moeite waard zijn om in de tuin te planten. Met hun felle kleuren vrolijken ze uw leefomgeving zeker op.

Iris

Irisbollen planten

Irissen lijken dus vrij veel op elkaar qua uiterlijk, maar niet qua eigenschappen. Iedere irissoort heeft bijvoorbeeld haar eigen vereisten wat de bodem betreft waarin zij geplant wordt. Sommige houden zo erg van een natte bodem dat zij het liefst in een laagje water staan, andere willen de voeten droog houden. Maar wat zij wel allemaal gemeen hebben is dat zij het allerliefst in de volle zon staan.

Wat dat betreft lijken irissen wel een beetje op mensen. Graaf een geul van ongeveer tien centimeter diep en plant de irisbollen acht centimeter uit elkaar. U moet de bollen altijd met de punt naar boven planten, want hier komt de bloem uit. Zorg dat u de bollen na het planten voldoende water geeft en blijf dit ook regelmatig doen. Meer lezen? Lees onze informatie over irisbollen planten.

Irisbollen verzorgen

Het mooiste is om verschillende soorten kleuren door elkaar te planten, dit zorgt dat uw tuin een fleurig uiterlijk krijgt. Bij het kiezen van bollen die goed bij elkaar passen moet u ook rekening houden met de specifieke behoeftes die iedere soort vereist. Eventueel kunt u de bloemen, wanneer zij rond mei gaan bloeien, afsnijden en in een vaas zetten. Niets is mooier dan een bos bloemen uit eigen tuin. Aan het einde van de zomer moet u het oude loof verwijderen, zodat de bol haar energie kan besteden aan het zich voorbereiden op een nieuwe groei- en bloeicyclus.

[widget magento]