Na de tulp is de Hyacint misschien wel de bekendste bloembol. Haar kleur in combinatie met haar geur zijn werkelijk uniek in het grote assortiment bloembollen. Voor Nederlandse bloembollenkwekers zijn Hyacintenbollen op tulpenbollen na de meest geteelde voorjaarsbloeiende bloembollen. Tot voor kort stonden zij nog op de derde plaats achter de narcis, maar door haar toenemende populariteit als snijbloem en potplant in de wintermaanden is de Hyacint de narcis voorbijgestreefd in geteelde oppervlakte.
Ook voor tuinbeplanting zie ik de Hyacint gelukkig weer steeds meer toegepast worden. En dat doet me deugd, want de Hyacint hoort gewoon in een mooie voorjaarstuin. Het warme kleurenpalet dat de Hyacint laat zien vind ik voor bloembollen echt uitzonderlijk mooi. De kleuren van de Hyacint zijn intens, maar komen toch heel zacht en ietwat pastelkleurig over.
De kleuren van de hyacint
Het echt bijzondere aan de kleuren van Hyacinten vind ik dat ze allemaal met elkaar te combineren zijn. Waar je met andere bloembollen nog wel eens flink de mist in kunt gaan als je verschillende kleuren bij elkaar plant, is dat bij een Hyacint bijna onmogelijk. Zelfs als ze ver van elkaar verwijderd zijn in het kleurenspectrum, zit er toch een bepaalde harmonie in de kleuren van de Hyacintenbloemen. Waardoor ze bij elkaar passen als u ze naast elkaar of gemengd plant. De Hyacint is dan ook echt een bloembol waar u spannende sferen mee kunt creëren in uw voorjaarstuin.
En dan is daar natuurlijk die onmiskenbare zoete geur van de Hyacint. Staat er ergens een Hyacint te bloeien, in een bloemenwinkel, tuincentrum, op een tafeltje in een restaurant of waar dan ook, we steken bijna allemaal even onze neus erin om een vleugje van haar heerlijke geur op te pikken. Zoals je een snoepje of chocolaatje neemt voor de lekkere smaak, neem je een snuifje van de Hyacint voor de lekkere geur … Heerlijk toch?
De geschiedenis van de hyacint
De geschiedenis van de Hyacint in Nederland is bijna net zo lang als de geschiedenis van de tulp. Zodra de teelt van bloembollen op gang kwam, na de Tulpenmanie in de Gouden Eeuw, werd ook de Hyacint door de eerste bloembollenkwekers rondom Haarlem geteeld.
Van oorsprong komt de Hyacinthus orientalis uit Turkije, Syrië en Libanon en in haar wilde vorm is zij nagenoeg altijd donkerblauw van kleur. Maar toen zij in de zestiende eeuw in Nederland terecht kwam, begonnen de Hollanders er al snel mee te veredelen en kwamen er spoedig Hyacinten in meerdere kleuren, zoals roze en witte Hyacinten tevoorschijn.
Toen er in de 18e eeuw ook Hyacinten geïntroduceerd werden met dubbele ofwel gevulde bloemen ontstond er zelfs een levendige liefhebbershandel. Het leek er zelfs even op dat er eenzelfde hype zou ontstaan als de Tulpenmanie in de zeventiende eeuw. Voor Hyacintenbollen met prachtige tweekleurige witte bloemen met een rood hart werd soms honderden guldens per bol betaald.
Helaas zijn, net als de gevlamde tulpen uit de tijd van de Tulpenmanie, deze unieke Hyacinten uit de achttiende eeuw nagenoeg allemaal verdwenen. Maar zeker is dat de Hyacint rond die tijd een enorme populariteit genoot. Destijds stond ze zelfs meer in de belangstelling dan de tulp. De Hyacint was ook toen al een bloembol die heel eenvoudig in de tuin te telen was.
Maar het moet voornamelijk haar, vooral voor die tijd, geweldige geur zijn geweest die de Hyacint zo populair heeft gemaakt. In een tijd waarin de riolering nog niet was zoals vandaag de dag en niet iedereen een dagelijkse douche genoot, moet de geur van de Hyacint een zeer welkome verademing zijn geweest.
Hyacinten kopen bij Fluwel
Naast het aanbieden van een goed assortiment Hyacinten voor de tuin geef ik in de Fluwel webwinkel ook veel tips en advies over hoe u het beste met de Hyacint om kunt gaan. Wilt u meer weten over de Hyacint? Op onze site kunt u meer lezen over waar u op moet letten als u Hyacinten kopen wilt en hoe u het beste uw Hyacinten planten kunt.