Hyacinten kopen

Gaat u hyacintenbollen kopen voor in de tuin? Dan moet u erom denken dat u niet al te grote bollen koopt. Onze ervaring is dat de bolmaat 16/17 centimeter omtrek het mooiste is om aan te planten. De bloemtrossen van deze maat zijn mooi vol, maar niet al te zwaar, waardoor de kans op omvallen niet zo groot is.

Als u bollen koopt met een grotere bolmaat is dit dikwijls wel het geval. Een maatje kleiner, bolmaat 15/16 centimeter omtrek, is ook prima voor de tuin. De bloemtros zal wat kleiner worden, maar toch groot genoeg om mooi voor de dag te komen.

Niet alle hyacinten zijn geschikt voor in de tuin

Ook zijn er soorten waarvan wij vinden dat ze eigenlijk niet geschikt zijn om in de tuin te gebruiken. Dit zijn soorten met een steel die gewoonweg niet stevig genoeg is om de bloemtros van de Hyacint te dragen. De twee belangrijkste Hyacinten die veelvuldig worden aangeboden maar waarvan ik vind dat u ze beter niet kunt gebruiken zijn de Delft Blue en de China Pink. Deze twee Hyacinten zijn wél geschikt zijn voor de productie van snijbloemen in de wintermaanden en worden daar dan ook voor geteeld.

De bloem van de Hyacint is in de laatste jaren enorm opgekomen als snijbloem en wordt vandaag de dag, net als de tulp, volop in de wintermaanden aangeboden als bosje bloemen voor op de vaas of in een mengboeket. Helaas willen bloembollenhandelaren ook deze soorten nog wel eens aanbieden voor gebruik in de tuin. Vooral als de prijs aanlokkelijk is. Maar ik zou de soorten Delft Blue en China Pink echt afraden voor de tuin.

Hyacintenbollen bestellen

Bij Fluwel kunt u vanaf 17 mei hyacinten bestellen. De bollen worden in het najaar geleverd.