Ze is echt de beste!
Ja, beter kan eigenlijk niet. Nagenoeg alle bloembollen hebben te lijden gehad van de grilligheden van Moeder Natuur afgelopen jaar maar deze stoere standvastige bloembol helemaal niet. De Tulp, de Hyacint. De Allium, de Crocus en ga zo maar door, ze laten stuk voor stuk hier en daar een matige oogst zien en in sommige gevallen zelfs een zeer tegenvallende oogst. Wat is ze toch een topper.
De Narcissen staan te drogen op het land. Sun-dried Daffodils
Voor de mensen die nu denken waar heeft die Carlos het nu toch weer over, de Narcis natuurlijk. Mijn lievelingsbol de Narcis laat weer eens zien dat als het wat moeilijker word je altijd op haar kan rekenen. Ze loopt niet te miepen op het weer van het is te nat, het is te koud of te droog of te donker. Ben je mal, de Narcis zet zijn paardentanden op elkaar en weer of geen weer, ze groeit gewoon door.‘Paardentanden’ bij Narcissenbollen. Ja, ze bestaan echt. Het is een groeistoornis die sommige soorten Narcissen af en toe laten zien.
Ook leuk voor ons, vooral voor mij, kan ik lekker veel van mijn lievelingsbollen verkopen. In tegenstelling tot de meeste andere bloembollen zijn er Narcissen genoeg. Is het dan echt zo slecht gesteld met al die andere bloembollen vraagt u zich wellicht af. Ja, historisch slecht. Zo slecht als dit jaar hebben we het nog nooit meegemaakt. Zelfs de oude mannetjes uit de bloembollenwereld bevestigen dit volmondig. Ik moet nu wel een beetje voorzichtig zijn met wat ik zeg want ik weet zeker dat er heel veel dochters en zonen van bloembollen jongens en meiden van mijn leeftijd mij ook zonder blikken of blozen een oud mannetje zullen vinden met de onvermijdelijke duffe verhalen uit de oude doos. Maar, gelukkig zijn er nog heel wat mensen in de bloembollenwereld waar ik tegenop kijk die in mijn ogen oude mannetjes zijn.
Even tussendoor, ik vergeet al dik een maand het geoogste Narcissenzaad aan u te laten zien. Super oogst, heel veel kruisingen waren gelukt. Daar word je toch blij van, over 5 jaar weten we hoe ze er uit zien, 😊
Terugkomend op de oogst, ja het is echt triest hoe vaak de plank wordt misgeslagen waar het gaat om de verkochte aantallen. Afzwaaiers van rond de helft van het verwachtte aantal zijn meer regel dan uitzondering bij veel bloembollenkwekers. Lastig voor ons, onze voorraad wordt kleiner op de website en ook lastig voor onze buitenlandse klanten met een bloembollen webwinkel waar wij bollen aan hebben verkocht. Ook zij zullen minder te verkopen hebben en minder omzet draaien. Maar het is natuurlijk het aller ergste voor al die bloembollen kwekers, die zitten echt met de gebakken peren. Voor velen van hen zullen de opbrengsten niet voldoende zijn om de kosten te dekken. Dit gebeurt overigens wel vaker hoor, er zijn altijd de vette en de magere jaren maar meestal kwamen de magere jaren door de marktwerking. Weinig of wat minder vraag naar bloembollen in een jaar dat er een goede oogst is…overproductie met als gevolg lage prijzen. Maar ik zulke jaren heb je als kweker wel ruim voldoende plantgoed om het volgend jaar weer goede en voldoende bollen te gaan oogsten. Nu is dat anders, met zo’n matige oogst zal ook het plantgoed het stuk minder zijn en zullen er heel wat kwekers zijn die zich achter de oren krabben met de nodige twijfels over volgend jaar.
Een uitslover. Wel heel erg goed gegroeid.
Genoeg gepoeperd, snel weer terug naar de Narcis. Die onverzettelijke buffel van een bloembol die dit jaar zo goed gegroeid is dat ze ligt te glimmen op het land. Narcissen laat men immers na het rooien eerst een dag of wat op het land liggen om ze goed te laten drogen. Ze komen uit de grond met een flinke pruik wortels waar meestal nog flink zand tussen zit. Door de bollen bloot te stellen aan weer en wind verdorren de wortels snel, rolt het zand er af en als ze goed droog zijn worden ze in de kisten gerooid en naar de schuur gebracht om te sorteren, te tellen en af te leveren.Het rooien van de miniatuur Narcissen gaat anders dan bij de grove Narcissen. Ze worden achter de rooimachine opgevangen in gaasbakken waarin ze ook goed kunnen drogen.
Bij ons liggen de meeste Narcissen nu ook op het land, komende week halen we ze binnen en gaan we ze verwerken. De miniatuur Narcisjes, die doorgaans wat eerder afsterven staan al in de schuur en de eerste bolletjes voor de Fluwel Specialty Narcissen site zijn al uitgeteld. Miniatuurnarcisje Camborne…op de nattere plekken in het land rooiden we meer kluiten dan bollen. Zullen we ook een paar kluiten in de zakjes Narcissen stoppen die we verkocht hebben 😊 we hebben kluiten zat.
Met al dit positivisme over de Narcis bent u ook vast en zeker enthousiast geworden en wilt u misschien ook een Narcisje planten. We hebben voor ieder wat wils want smaken verschillen maar als u Narcissen wilt planten die jaren terug komen gegarandeerd goed verwilderen zou ik u de volgende Narcissen aan willen raden:Brackenhurst,
een goede Narcis die uitblinkt door haar rijke bloei. We hebben een kleine twintig jaar geleden eens een collectie geplant van ruim 1500 verschillende Narcissen die we 7 jaar lang niet gerooid hebben. Brackenhurst was een van de uitblinkers, na al die tijd nog een zee van bloemen met een knallende kleur.
Actaea.
wat gaat de tijd toch snel, ik woon alweer 33 jaar op hetzelfde plekkie. Vanaf het eerste jaar dat ik er woon staan deze Actaea’s er te bloeien, ieder voorjaar weer mooi.
Carlton,
deze foto heb ik al eerder laten zien in een nieuwsblog een jaar of wat geleden maar ze staan er nog steeds hoor. Vooral nu het maaibeleid voor de wegbermen wat is aangepast om inheemse planten de kans te geven zich uit te zaaien hebben de Narcissen het helemaal naar hun zin gekregen. Voorheen werden ze nog wel eens iets te vroeg met nog groene bladeren afgemaaid maar vandaag de dag kunnen ze heerlijk uitgroeien en doen ze het alleen maar beter en beter in de wegbermen.
Er zijn wellicht Narcissen met mooiere bloemen maar de soorten hierboven hebben mij dubbel en dwars laten zien dat ze uitstekend zijn voor de slootkant, de wegberm of andere verwaarloosde stukjes erf. Zolang ze in redelijke grond staan en ruin een halve dag in de volle zon zijn ze nagenoeg onverwoestbaar.
Breath of Spring,
ik kan het niet met zekerheid zeggen, zo oud is deze Narcis nog niet en ze is niet veel aangeplant, maar uit een achtergebleven bolletje van een jaar of 6 geleden in onze voortuin heeft zich alweer een mooie toef gevormd die ieder voorjaar een heerlijk voorjaarsbriesje teweeg brengt.
Hierboven staan een aantal soorten waarvan ik weet dat ze bovengemiddeld goed terugkomen maar eigenlijk doe ik hier veel Narcissen hier flink tekort mee. Echt, in redelijk luchtige en goede grond waar ze minimaal een halve dag in het zonnetje staan, verwilderd nagenoeg iedere Narcis goed. Sommige Narcissen houden van een wat droger, zonniger en warmer plekje in de tuin maar als dat zo is vermeld ik dat altijd in de beschrijving. Tijd om weer te stoppen.
Met vriendelijke groeten,
Carlos van der Veek