Tulpen beregenen Lezen Het tulpen rooien is weer begonnen! 3 minuten Volgende Bollenpellen is erg belangrijk voor de bol!

De tijd om te rooien is weer aangebroken, maar wat doen wij dan eigenlijk met die bollen?

De trekkers kunnen het land weer op, de tulpenbollen kunnen weer de schuur in, de Polen en de scholieren kunnen weer komen om bloembollen te pellen, te tellen en in te pakken. Kortom, voor de meeste bollenboeren uit de omgeving komt de leukste, drukste en bovenal gezelligste tijd er weer aan. Er gaat hard gewerkt worden om de bollen zo snel mogelijk uit de grond te krijgen.

Bollen
Bollen

 

Ook moet er hier en daar flink wat schoongespoeld worden, want door de enorme regenval ligt er aardig wat prut op het land. Gelukkig zijn de bollenboeren van de Noordkop nooit teruggedeinsd voor een uitdaging, en gaan we er vanaf deze week allemaal tegenaan!

Als we de bloemen hebben gekopt, staan er alleen nog bollen met stengels en blaadjes op het veld. Dit ziet er misschien wat treurig uit, en daarom zal u zich misschien afvragen waarom wij die niet direct weghalen, maar dat zit zo: in de bladeren worden via fotosynthese en assimilatie voedingsstoffen gemaakt voor de bol. Zonder die prachtige bloem, die eigenlijk de show steelt van de bol, worden deze voedingsstoffen geheel gebruikt voor de bol, die dus lekker groeit. Als de bol een gladde bruine huid heeft en de plantenresten geel zijn, kunnen wij haar gaan rooien. Dit begint rond eind juni en we zijn er ongeveer een paar weken mee bezig.

Het rooien werkt zo: eerst worden de bovenste laag van de grond en de gewasresten van de bollen afgeslagen. Als deze goed verwijderd zijn, rooien we de bollen met een machine die een plaat onder de wortels van de bollen doordrukt en de grond en bollen omhoog haalt. In de weg omhoog wordt zoveel mogelijk zand tussen de tulpenbollen weggezeefd zonder de tulpenbollen te beschadigen. Het is het beste om het zand hier zo veel mogelijk weg te krijgen, want anders zitten de kwekers daar weer mee in hun schuur! Ze belanden hierna in een aanhangwagen, tot deze vol zit en weggebracht wordt.

Nadat ze gerooid zijn kunnen ze de schuren in, waar ze gepeld en verpakt worden tot ze klaar zijn om bij u thuis bezorgd te worden!

Bollen

Bollen