Spanje

Narcissus bicolor

In de nieuwsbrief van verleden week heeft u kunnen lezen dat ik in Spanje was met clubje Narcissen liefhebbers om Narcissen in het wild te bekijken. We waren in de Pyreneeën, wat een mooi gebergte is dat.
Niet alleen mooi door de enorme hoeveelheid Narcissen die er te vinden is, ook de bergen zijn prachtig met veel variatie in vorm en begroeiing.

Narcissus gaditanus

Ik weet het, het is een beetje ongebruikelijk voor mij om zomaar weg te lopen van huis terwijl de Tulpen nog volop staan te bloeien maar toen ik gevraagd werd door Brian Duncan om mee te gaan kon ik geen nee zeggen, je zegt gewoon geen nee tegen Brian als hij iets vraagt. ‘Is Brian een prinses dan’ vraagt u zich wellicht af, nee dat is hij nu ook weer niet. Brian Duncan is een Noord Ierse veredelaar van Narcissen en in mijn ogen een van de grootste Narcissen experts. Hij is al tegen de dertig keer in Spanje geweest en hij weet als geen ander waar de groeiplaatsen van de Narcissen species in de wilde natuur te vinden zijn. Daar komt ook nog eens bij dat Brian niet meer naar Spanje mag van zijn vrouw Betty, ‘je bent 88 jaar oud en je moet voorzichtig zijn, je bent al genoeg in Spanje geweest’ hoor ik in gedachten zijn vrouw tegen hem zeggen. Maar gelukkig, Betty strijkt over haar hart en geeft Brian toestemming om te gaan als hij het voor elkaar krijgt een jonge chauffeur te vinden die hem overal naar toe brengt waar hij wezen wil. U begrijpt het, geen keus, onmogelijk om nee te zeggen, je moet mee. 

Narcissus alpestris

En ja, ik heb vast wel wat Tulpen gemist die in Nederland mooi stonden te bloeien terwijl ik aan de Tapas zat maar ik heb er geen seconde spijt van gehad, wat een mooie trip was dit. Als ik ergens een beetje spijt van zou hebben is het wel dat nog niet alle product teksten af waren voordat we verleden week on-line gingen met het nieuwe voorjaars assortiment. 

Tulp Double Aloha

Natuurlijk kan ik gerust wel even snel iets schrijven als ik een nieuwe bloembol op de site zet maar dat is me net even iets te simpel. Een beschrijving van een nieuwe bloembol moet wel een beetje informatief zijn en liefst nog een glimlach teweegbrengen bij de lieve lezer. Voor goede teksten moet je rust in je lijf hebben en geen andere beslommeringen. Dat gaat in de bloeitijd gewoonweg niet, dan wil ik overal tegelijk zijn om bloemen te bekijken. Ook de klanten van onze export, die dit jaar na twee voorjaren met Corona gelukkig weer op de stoep stonden, zorgden voor een gezellige en dik verdiende drukte. Zo’n voorjaar is prachtig maar van schrijven komt er niet veel terecht.

Tulp Red Dress

Nu de rust is wedergekeerd lukt het wel, de leuke teksten komen zo binnenwaaien. Neem deze tekst; gisteren reed in de auto uit Alkmaar bij de oogarts vandaan, even voor controle, ja ik heb lenzen, schoot dit me zomaar te binnen. Meteen de auto geparkeerd, het opschrijfboekje wat ik altijd op zak heb tevoorschijn gehaald, en twee minuten later stond het op papier. Dat moet echt, want als ik thuis ben is vaak de helft alweer vergeten. Het ging over de Tulp Red Dress:

Red Dress
The Lady in Red. 
Als Red Dress tot bloei komt zal ze de aandacht trekken van alle bloemen in uw tuin. De vogels zullen zingen als nooit tevoren, de Narcissen eerbiedig hun hoofd buigen, het voorjaar zal even tot stilstand komen en te midden van uw tuin staat u te dansen van geluk. Wat is Red Dress toch een mooie Tulp.
Dergelijk verhaaltjes, daar houd ik van, de tuinier kan lezen dat de Tulp mooi wordt gevonden door de schrijver en de schrijver heeft de hoop dat ook u op slag verliefd wordt op de Tulp. En ja, ik moet ook glimlachen om zo’n tekst want in gedachten zie ik u echt dansen in de tuin omdat u zo blij bent met deze Tulp.

Narcis Tete a Tete


Sommige bloembollen hebben ook wat meer achtergrondinformatie nodig om ze aan de man te brengen. Een foto alleen laat vaak de charme van een bloem onderbelicht. Het verhaal erachter met herkomst en eigenschappen kan een bloem veel meer tot leven brengen. Dit is het verhaal van de in mijn ogen ondergewaardeerde Narcis Cyclataz. Als u het leest begrijpt u vast wat ik bedoel:

Narcis Cyclataz

Cyclataz kende tot nu toe alleen maar bekendheid doordat zij de moeder is van een wereldster op het gebied van bloembollen. U begrijpt het al, ik heb het hier over de Narcis Tete a Tete. Nooit eerder is er een bloembol geteeld die door de jaren heen een groter oppervlakte heeft bedekt dan de Tete a Tete. Vanaf het jaar staat 2000 staat er ieder jaar meer dan 500 hectare van de Tetten geplant, zoals ze door de bollenboeren wordt genoemd. 
Ik vind het tijd worden om de moeder van Tete a Tete, de Cyclataz, eens in het zonnetje te zetten. En wel hier omdat: Cyclataz is veel mooier, veel liever, ze is korter, ze is steviger, ze bloeit veel rijker en bloeit ook nog eens veel langer dan haar dochter met al haar ster allures. 
U vraagt zich vast af waarom de Cyclataz dan geen succes carrière heeft gehad. Wel, dat komt omdat haar dochter de bollenboeren beter weet te plezieren; ze vermeerdert veel sneller waardoor ze goedkoper te produceren is. 
Voor mij is dat geen rede om Cyclataz niet te telen op onze kwekerij, ik houd van oudjes en oudjes mogen gerust wat extra kosten.
Voor de echte Narcissenliefhebbers; Cyclataz heeft haar naam te danken aan het feit dat zij is voorgekomen uit een kruising tussen de Cylamineus Narcis en de Tazetta Narcis Cycla-Taz.

Narcis Spinner

Sjips, ik zie dat ik alweer aan mijn taks zit met het aantal woorden en ik wilde nog zoveel over Spanje vertellen. Dat moet dan volgende week maar, volgende week komt het verslag van Spanje.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek