Rectificatie

Een kleine verandering in het programma van de World Daffodil Tour waarvoor u verleden week een uitnodiging heeft gekregen. Bedankt overigens voor de vele leuke reacties en aanmeldingen, het deelnemersaantal koetelt al richting de 100. Gaat echt super maar er is nog ruimte hoor.

Het centrum van Burgervlotbrug

Ik ben er inmiddels op gewezen dat dag 3 en dag 4 verwisseld worden, dus de woensdag en de donderdag worden omgedraaid. Of beter gezegd: ik had ze omgedraaid opgeschreven, ze stonden natuurlijk al goed.

Het programma van de World Daffodil Tour is dus als volgt:

Dag 1, maandag 15 April: aankomst Van der Valk Schiphol Hotel A4

Dag 2, dinsdag 16 April: Kop van Noord Holland,

Narcissenkwekerij Fluwel in Burgervlotbrug, en een bezoek aan twee bloembollenbedrijven in Noord Holland. 

Dag 3, woensdag 17 April: Bloembollenstreek Lisse 

Bezoek aan de collectie van mijn mede-organisator Eric Breed, Hein Meeuwissen, en een bezoek aan de Keukenhof. Het ticket voor entree bij de Keukenhof zit ook in de pakketprijs! 

Dag 4, donderdag 18 April: De Egmonden

Bezoek aan Hortus Bulborum, Michiel de Waard, en Jos Kuiper.

Dag 5, vrijdag 19 April: na het ontbijt huiswaarts of naar Noord Ierland voor het vervolg van de World Daffodil Tour.

Dit is, in het kort, de samenvatting van het Narcissen-uitje. Voor meer informatie over deelname kunt u een mailtje aan Pien@fluwel.nl sturen. Zij zal u een document met een uitgebreide beschrijving van het programma en de praktische informatie over deze reis toesturen.

Bij uitjes moet ik trouwens altijd met een grote glimlach aan een weekendje Wenen denken. Echt, ik word er zo vrolijk van. Dat komt als volgt: bij ons had je vroeger op de Burgerbrugger kermis allerhande ludieke spelletjes in de kroeg van Buisman. Spijkerbroekhangen, bierpul schuiven en meer van die gekkigheid. Een van de spelen was het Zijper kampioenschap Sigaren roken. Jong en oud mocht meedoen, iedereen kon winnen. Of je nu rookte als een schoorsteen of er nog nooit een had opgestoken, het maakte niet uit, de prijzen lagen voor het grijpen. Weekendje Wenen! In een gegeven jaar was de eerste prijs een Weekendje Wenen. Nog nooit was het aantal deelnemers zo groot geweest, het hele podium in café Buisman stond vol met sigarenpaffers. Om deze ludieke wedstrijd te winnen was het de kunst om aan een door de Jury met Zwaluw lucifer in de brand gestoken bolknak een zo lang mogelijke askegel te lurken. Knakte de pegel van de peuk, dan was je af. Dat gebeurde mij al vrij snel, kwam vast door de sigaar, het bandje had denk ik te strak gezeten, de sigaar was iets te veel doorgedraaid hoe dan ook, we geven de sigaar de schuld. Kan ook niet anders: een sigaar is nou eenmaal altijd de sigaar. Maakt ook niet uit, zodra je af was kon je weer bier drinken aan de bar, ook leuk en het bier moest ook op. Buurjongen Johan Vries daarentegen, chauffeur die de grootste vrachtwagen met vaste hand en uiterste precisie kon besturen, was in opperste concentratie. Je kon het zien, hij had zin in een Weekendje Wenen. Als een standbeeld zo stil stond hij met een vaste hand waar een hersenchirurg jaloers op zou zijn met hele zachte lurkjes op zijn sigaar te zuigen. Voor Johan was er niets op de wereld dan hij en zijn bolknak. Opperste concentratie. Hij wist het voor elkaar te krijgen dat nagenoeg zijn hele sigaar tot as verworden was onder dat er ook maar een asje van de pegel was gedwarreld. Het deed zeer, zijn vingers stonden zowat in de fik, maar al waar hij aan dacht was het Weekendje Wenen. Staande ovatie van de kermisgangers... deze nieuwe kersverse Zijper kampioen, wat was Johan blij, een Weekendje Wenen gewonnen. Nog nooit heb ik zo’n beteuterd gezicht gezien toen de Jury met een enorme zak uien van een dikke dertig kilo het toneel op kwam met de woorden: ga die maar schoonmaken Johan, kan je lekker een Weekendje Wenen. 

Nu we toch met z’n allen zo gezellig in de kroeg zijn kan ik net zo goed even doorgaan met kroegenpraat, Dahlia’s verkopen komt morgen wel weer. Er lopen twee eeneiige kippenpoten met een kip erop door Amsterdam over het zebrapad naar het ziekenhuis… nee, dit wordt te slap, bij de les blijven, bollen verkopen. 

Kijk lieve lezers, in de bollenhandel heb je natuurlijk gerust wel concurrentie, maar ik ben beter. Ja, ik was gisteren een beetje ziek, maar nu ben ik weer beter. Hè, weer de serieuze toon gemist, ook goed we houden het gezellig. Deze nieuwsbrief zit ik stiekem weer te schrijven in een leuk klein viswinkeltje onder het genot van een harinkje en een broodje makreel. Als ik dat bestel zeg ik altijd tegen de verkoopster ‘als u het niet verder vertelt, mag u er ook wel een wit wijntje bij doen’. Helaas, de wijn was op. Bier, bier was er wel. Wat voor bier heeft u? Zeezuiper! Zeezuiper? Ja Zeezuiper, nieuw in ons assortiment, proberen? Tuurlijk, ik ben geen grote bierdrinker maar de Zeezuiper wil ik natuurlijk met alle plezier kennis laten maken met de haring en de makreel. Goed biertje hoor, lekker stevig.  

Dahlia After Dusk

Verleden week stond ik trouwens ook bij het viskraampje in Groet, u weet wel, daar bij het parkeerplaatsje. Vlad was op visite en ik wilde hem even kennis laten maken met een echte Volendammer viskraam. Staat er een enorm klein oud mannetje met zijn rollator voor mij. Alstublieft zegt de Visboer tegen het mannetje, een gerookte paling en een portie kibbeling. Dank u wel visboer, bent u er volgende week ook nog? Ik kon er niets aan doen maar net een grote glimlach flapte ik eruit: 'Bent ú er volgende week ook nog?!’  Hij moest toch lachen. 92 was het baasje, natuurlijk even een praatje gemaakt. Jij houdt van lachen zei hij tegen mij; komt een goudvis bij de dokter zegt de dokter ik zie het al, uit de kom. Maar nu moet ik gaan anders wordt mijn kibbeling koud en weg sjokte het mannetje. Altijd leuk om nieuwe mensen te spreken.

Als moeders mooie Dahlia’s wenst…
de keuze bij Fluwel is onbegrensd

We gaan er weer een eind aan breien, denkt u er dus even aan dat het programma voor de tour licht is gewijzigd.

Er zijn namelijk belangstellenden die uit de buurt komen en voor een dagje aan willen sluiten bij de groep. Als ook u een dagje meewilt, stuur een mailtje aan Pien om het ons te laten weten, zij zal u dan verdere informatie geven. Wel vragen wij een bijdrage van € 25,- voor koffie, organisatie en lunch.


Wees vriendelijk voor uw plantjes…plantvriendelijk en...
Leave room in the garden for the angels to dance.


Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek