Potloodplant als ezelsbruggetje

Euphorbia tirucalli (Potloodplant)

Je moet haar een beetje verwaarlozen, dat vindt ze lekker. Lukt mij aardig hoor, ze staat naast mijn computer en kan u met een gerust hart zeggen; het is de lelijkste plant die ik in huis heb. Wirwar van takkies, helemaal in de tis en als ik haar niet een beetje stut kukelt ze alle kanten op. Zit ik rustig te computeren floept er zomaar een tak van dat barrel voor mijn scherm. Dus geen probleem haar te verwaarlozen, met liefde sla ik haar over met watergeven, als ze mazzel heeft krijgt ze zo nu en dan een slok koude gemberthee in haar potje geplonsd. U hoort het ik ben dol op de Potloodplant maar ondertussen is het bouwen van een Ezelsbruggetje helemaal mislukt.


Keukenhof

Dan maar koud op uw dak: haal ze er uit. Echt, dat is het beste voor de langere toekomst van uw tuin. De Tulp heeft nu eenmaal niet de kracht en de weerbaarheid zoals een Narcis, een Crocus of wat mij betreft een Potloodpland (☺ ze komt toch nog van pas) wel heeft. Plant u een Crocus, een Narcis of een van die andere vele bijzondere voorjaarbloeiende bolgewassen, negen van de tien keer komen ze jaren achtereen terug. De Tulp is een exoot, gedraagt zich als een prinsesje, vindt het hier soms te koud en te nat en voor je het weet is ze te pakken genomen door een schimmeltje of heeft ze last van andere vreterij.

Nu is dat op zich niet zo erg dat er af en toe een te gronde wordt gericht door Moeder Natuur, maar ze verknolt het wel voor de volgende generaties. De ziektekiemen van al haar kwaaltjes laat ze rancuneus achter; als ik hier niet kan groeien dan de volgende generatie ook niet. De Tulp is echt minder betrouwbaar waar het gaat om het jaren achtereen terugkomen. Vooral als u van plan bent meerdere jaren wat intensiever Tulpen te planten, neem het zekere voor het onzekere en haal uw Tulpen na de bloei uit de grond.



Poldertuin Anna Paulowna eind april

Afgelopen week had ik het genoegen de grote dirigent te spreken van de Keukenhof tuinen. ‘En, Volgende week alle Tulpen er uit’ vroeg ik hem. We redden het net niet in een week, maar wel zo snel mogelijk. Wat doet u verder om de grond ziektevrij en schoon te houden voor al die Tulpen die jullie planten? Dat valt reuze mee zei de arrangeur, als je de bollen grondig en netjes verwijderd na de bloei kan je echt jarenlang achter elkaar met goed resultaat Tulpen planten. Het komt niet veel voor dat we aan de noodrem moeten trekken maar het komt wel eens voor dat we besluiten een stuk perk af te graven en te voorzien van schone grond, het gaat nou eenmaal wel eens fout in de 75 jaar dat we er Tulpen planten, maar het is alweer jaren geleden dat we dat voor laatst gedaan hebben. Nee, grond gezond houden, zorgen voor voldoende organische stof in de grond, een gezond bodemleven en biodiversiteit en… de Tulpen na de bloei zo spoedig mogelijk met bol en al verwijderen en je kunt jarenlang Tulpen met goed resultaat in de tuin planten.



Poldertuin Anna Paulowna half mei

Dit schrijvend dacht ik ‘hé, ik kan wel even in de Poldertuin in Anna Paulowna gaan kijken’. Het moet gek gaan willen die niet ook al aan het rooien zijn. Hè jammer, ze zijn net te schaften. Er wordt wel volop gerooid hoor maar dat gezellige praatje met de vrijwilligers (gepensioneerde bollenkwekers die de Poldertuin onderhouden) loop ik mis. Weet je wat, ik ga wel even een vissie eten in Den Oever, opschrijfboekje heb ik mee, kan ik daar meteen verder schrijven voor de nieuwsbrief.


Karate

Of ik ga de tekst even schrijven van de Tulp ‘Karate’. Ja dat is toch wat, een van de mooiste nieuwe introducties op de Fluwel site staat daar te staan zonder foto en zonder tekst. Nog niets verkocht, soms ben ik echt een grote drol. De foto’s staan er wel inmiddels op, de tekst zit ik hier nu te schrijven met uitzicht op de haven, een viskwartet en een fruitige Pinot. Even mijn best doen om u enthousiast te laten worden over deze Tulp, ze is het meer dan waard, ze is prachtig.



Karate

Maar we waren bij het rooien van de Tulpenbollen. Ja sorry hoor, ik moet even streng zijn, is echt beter voor ons allebei. Figuurlijk gesproken biggelen de tranen soms over mijn wangen als ik weer een mailtje krijg van volkomen mislukte Tulpen beplantingen. Grondvuur en kwadegrond kunnen beplantingen echt helemaal te gronde richten. Zonde van alle moeite en het had voorkomen kunnen worden.



Poldertuin

Ze is al bijna 7 maanden. Ik werk alweer 1 dag na mijn burn-out. Ze had het nooit verwacht, het zou echt nog wel een week of wat duren maar het is een meisje; Paulina. Duidelijk de taal van twee dames die voor het eerst Oma zijn geworden. Heeft u mosselen? Helaas mevrouw, helemaal op. Morgenochtend komen ze weer binnen. En het is drie uur reizen hè, en dat vinden ze helemaal niet erg. Maar ja, het is ook weer drie terug en toch komen ze even naar die kleine kijken. Dat is toch lief van ze. Ook nog lekker met ze gegeten bij Loetje. O ja? Wat heb je gegeten?.. En dat ging maar door, wat een blije mensen. Twee nieuwe Oma’s, wat is het leuk om getuige te zijn van de geboorte van twee nieuwe Oma’s. Of nou ja, de een is Oma de ander bijna maar ze is nu al blij en dat terwijl ze er eigenlijk nog lang niet uitzien als Omaatjes.



Poldertuin

Sjips helemaal afgedwaald, de Tulpen. Nee, Het is natuurlijk zo dat er onder u lezers ook meer geoefende tuiniers zijn die mijn pleidooi over het rooien maar onzin vinden. Zij weten de Tulpen tot ver in juni goed te verzorgen, rooien netjes de bollen zodra het blad is afgestorven en denken er in het najaar goed om bij het planten dat de bollen op een ander plekje in de tuin terecht komen. Of er zijn mensen die die mij laten weten dat ze Tulpen in de tuin hebben die al jarenlang terugkomen terwijl ze jaar in jaar uit in de grond blijven zitten. Uitzonderingen zijn er altijd, zelf heb ik ook een rode Tulp bij ons huis staan die er al zeker 25 jaar staat, wel een stuk of 10. Maar het is ook zo dat ik er in de loop van de jaren ook honderden heb geplant. Als er dan 10 bollen betrouwbaar terugkomen kan je niet echt beweren dat een Tulp goed verwilderd. Kan ook, maar Voor de huis tuin en keuken tuinier, de meeste van ons die zich overigens wel voorgenomen hadden het deze keer wel goed te doen maar er telkens weer niet aan toe komen; haal de Tulpen er na de bloei uit! Geef ziekteverwekkers zo min mogelijk kans om zich voor langere tijd in uw tuingrond te nestelen.


Maar hoe zit het dan met die Tulpen op de Fluwel site waarvan je zegt dat ze wel verwilderen? Klopt, eigenlijk moet ik dat ook niet doen. Ik weet zeker dat het meer mis gaat dan dat het goed gaat. Het is echt niet zo dat als u een toef Tulpen van deze soorten in uw tuin plant ze er over drie jaar nog net zo fris en guitig bijstaan als in het eerste jaar. Ook deze Tulpen zijn gewoonweg minder betrouwbaar dan een Narcis, een Muscari of Hyacint. Gaat echt niet lukken. Wat u wel zou kunnen proberen met deze Tulpen, die overigens wel beter verwilderen dan gemiddeld, om ze heel los als enkelingen door uw border te slingeren. Hier en daar een Tulp en plant ze zeker 15 cm diep en als u geluk heeft blijft er dan hier en daar een Tulp jarenlang terugkomen. Als enkeling kunnen ze soms goed terug blijven komen, maar als toef bij elkaar geplant gaat het dikwijls fout en verdwijnen ook deze Tulpen binnen enkele jaren. 99 van de 100 keer fout. Ziektes krijgen er vat op en ze worden ieder jaar minder mooi.
Dus ja, we bieden Tulpen aan die geschikt zijn voor verwildering maar eigenlijk zijn het Tulpen die beter terugkomen dan gemiddeld. In mijn ogen verwilderd een Tulp niet in het West Europese klimaat maar een goede tuinier is onder goede omstandigheden vaak in staat de Tulp voor meerdere jaren terug te laten komen.



De Waddenzee nabij Den Oever, hier kunt u wat wadlopen.

Ja, we zijn heel eensgezind allemaal; de garnalen alstublieft. Bruin of wit? Bruin alstublieft. Het tafeltje naast me, 4 omaatjes die er wel als Omaatjes uitzien. En jawel hoor, meteen de kleinkinderen. Wat is hij groot dat paard van Elise, past helemaal bij haar, ze gaan zo goed samen. Ze had toch een pony? Wel nee meid een paard, van het najaar opgehaald in Diksmuide. Floep, daar hebben ze het weer over een B&B waar de ander laatst was… en de volgende dag; mooie wandeling… en dat gaat zo maar door. ‘Het komt vanzelf goed hoor’ hoor ik nu weer. Kortom tijd om te stoppen met schrijven, terug naar huis.

Rest mij nog een huishoudelijke mededeling: Vandaag (zondag 21 mei) is de laatste dag dat u de zomerbloeiende bollen bij ons kunt bestellen.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek.



Ps. Als u van Den Oever richting Den Helder over de Bierdijkerveldweg langs de dijk rijdt kunt u tussen Oosterend en Stroe zomaar tegen dergelijke tafereeltjes aanrijden ☺.


Hier op deze dijk heb ik de foto van de Waddenzee gemaakt.