De Narcis wordt door menigeen geassocieerd met Nederland en Engeland. Begrijpelijk want in deze landen worden Narcissen op grote schaal geteeld. In Nederland meer voor de productie van narcissen bollen die vervolgens wereldwijd worden verhandeld. In Engeland zijn het de vrolijke bloemen van de Narcis die gedurende de wintermaanden met miljoenen worden geplukt om bij u in een vaasje op de keukentafel te belanden.

Wat velen niet weten is dat de wieg van deze fraaie bloem op het Iberisch schiereiland ligt. In Spanje en Portugal kunt u op veel plaatsen Narcissen vinden die daar zomaar in de natuur groeien zoals wij dat gewend zijn van de Paardenbloem.

Tientallen verschillende species zijn er te vinden, verspreid over het hele schiereiland. Van de tazetta en de bulbocodium Narcissen in het uiterste zuiden tot de pseudonarcissen in het noorden en de dichtersnarcissen in de Himalaya.

De Narcissus bulbocodium wordt ook liefkozend het ‘Hoepelrok Narcisje’ genoemd. Ze is bij velen van ons nog wat minder bekend. In grote delen van Spanje en Portugal komt zij echter veel voor. Van boven in de bergen tot in drassige weilanden is zij te vinden.

Mary Poppins en Oxford Gold zijn twee narcissen in mijn webwinkel die nauw verwant zijn aan deze species.

Ook de voorvaderen van de overbekende Narcis Thalia komen uit het land van de bolero, tapas en de siësta. Thalia is gewonnen uit de Narcissus Triandrus.

In de wat drogere gebieden kunt u de Narcissus triandrus veelvuldig tegenkomen.

Als u wilt zien hoe de triandrus narcis er in het echt uitziet plant dan het kleine narcisje ‘Angel’s Breath’. Dit leuke narcisje met haar mooie naam lijkt als twee druppels water op de species Narcissus triandrus.

De pseudo narcis en de poeticus narcis zijn ook de grens overgegaan. Zo is de pseudonarcis volop te vinden in Frankrijk. In de Fluwel web winkel kunt u de Narcis ‘Princeps’ vinden, een Narcis die is geselecteerd uit de pseudonarcissus.

De ‘Dichters Narcis’, ook wel poeticus genoemd, is met miljoenen te vinden in de Alpen. De Narcissus recurvus ofwel de ‘Pheasant’s Eye Narcis’ is er een die u ook in de Alpen als wilde bloem tegen kunt komen.

Ook de Narcis Actaea is nauw verwant aan deze Narcissen. Beiden zijn te vinden in mijn webwinkel.

Mocht u nog eens in het voorjaar in Spanje zijn, houdt uw ogen goed open, grote kans dat u een paar van de voorvaderen van deze prachtige bloembol tegenkomt.

Dikwijls staan ze gewoon langs de weg, maar als u van wandelen houdt is de kant nog groter dat u er een paar vindt. Ook in de bergen, waar u ze totaal niet verwacht zijn ze soms te vinden. Wel goed kijken, de bloemen van de wilde narcissen zijn niet groot.

In mijn web winkel kunt u een paar echte species vinden. De fernandesii, moschatus, pumilus, tenuior, en de recurvus zijn allen narcissen die ook in de natuur voorkomen.

Met vriendelijke groeten en heel veel narcissenplezier,

Carlos van der Veek