Ieder jaar introduceren we bij Fluwel een aantal nieuwe soorten bloembollen. Dit zijn soorten die geselecteerd zijn uit een enorme hoeveelheid bloembollen die ik per toeval ben tegengekomen, die mij aangeraden zijn of waar ik al een paar jaar een oogje op heb. Ik kies de soorten met liefde en zorg uit: ik wil dat ze in ieders tuin prachtig tot bloei kunnen komen zodat ik bloembollen verkoop waar iedereen van kan genieten.

Fluwel’s nieuwe bloembollen blijven een jaar lang in de categorie nieuw staan om zich vervolgens bij hun soortgenoten te voegen. U kunt onze nieuwe soorten vinden in de categorie ‘Nieuw’ en in de categorie waar ze bij horen, zoals ‘Tulpen’ of ‘Narcissen.’ Ik hoop natuurlijk van harte dat er bij onze nieuwe bloembollen iets zit waar u net zo gelukkig van wordt als ik!

Flower
Carlos
Flower

Waar vind ik nieuwe soorten?

In de eerste plaats ontvang ik tips van andere kwekers die tegen mij zeggen: ‘Carlos, wat ik hier nou heb! Prachtig voor je website!’ Uiteraard ga ik dan bij hen langs om hun mooie, nieuwe aanwinsten te bezichtigen. Wat voor mij ook opgaat, is het gezegde ‘een vliegende kraai vindt altijd wat.’ In het voorjaar rij ik graag rond om bloemen te kijken en foto’s te maken, en soms kom ik tijdens een van deze tochten een prachtig soort tegen waar ik op slag verliefd op ben.

In dat geval doe ik mijn uiterste best om de kweker van wie het land is op te sporen en hem te vragen of ik wat van zijn prachtige soort in mijn webwinkel zou mogen verkopen.

Een factor die als laatste invloed heeft, is het Bulb Committee. Zij zijn een in Engeland gevestigde organisatie waar ik lid van ben en zij planten prachtige bloembollen in hun ‘trial gardens.’ Ik kom elk jaar een aantal keer met veel plezier bij ze kijken om mijn eigen favorieten uit te zoeken, die ik graag aan u wil aanbieden.

Bij de bijeenkomsten van het Bulb Committee ontmoet ik zowel nieuwe soorten, als mensen die mij aan prachtige nieuwe soorten kunnen helpen. Al met al zijn er dus genoeg manieren waarop ik nieuwe bloemenpracht tegenkom!

Flower
Carlos

Hoe selecteren wij deze nieuwe soorten?

Ik leg het u graag wat uitgebreider uit. Alle potentiele nieuwe soorten die wij hebben, vertoeven eerst een jaar, of een aantal jaar, in onze proeftuinen. Ze hebben hiervoor natuurlijk al bij een kweker gestaan, maar ik wil zelf graag eerst zien hoe de bol en de bloem is en hoe ze bloeit, zodat ik haar zelf kan keuren.

In het voorjaar doe ik niet anders dan tussen de bloembollen lopen: ik kijk rond bij mezelf en iedereen om de mooiste bloemen uit te zoeken. Als ik wat prachtigs zie, regel ik er een aantal die in mijn proeftuin kunnen komen. Zo kan ik ze zelf minimaal een jaar in de gaten houden. Ook alle nieuwe amaryllissen die Fluwel verkoopt, staan eerst op proef in onze kas.

Als al onze bloembollen in de proeftuin in bloei staan, komen er veel mensen kijken. Van toeristen tot pers tot klanten uit Amerika: allen komen ze langs om naar mijn nieuwe mogelijke aanwinsten te kijken. De pers en de klanten hebben er oog voor: zij kunnen mij vertellen wat het is dat mensen de komende jaren willen, wat er mode wordt en wat helaas niks zal worden.

In onze proeftuinen worden foto’s gemaakt voor tijdschriften of voor internet, en soms wordt er zelfs een tv-programma opgenomen: door deze aandacht weet ik dus precies wat er wel en niet in de smaak valt. Aan het oordeel van deze mensen hecht ik veel waarde: het is belangrijk om goed naar je klanten te luisteren. Tenslotte ben en blijf ik een bollenboer die, zoals mijn dochters zeggen, een volslagen vreemde is op het gebied van mode.

Carlos

Nieuwsgierig naar onze proeftuin?

Dan bent u uiteraard van harte welkom om er te komen kijken. Aan de Belkmerweg in Burgerbrug hebben wij in het voorjaar op nummer 22 een prachtige narcissencollectie staan: het werk van mijn vader. Duizenden soorten staan hier, met liefde en trots door hem verzameld en veredeld, en nog altijd even prachtig om naar te kijken.

Daarnaast staat naast ons bedrijf op nummer 20A onze Showtuin: hier vindt u - ook in het voorjaar - bloemen van alle soorten die wij aan het uittesten zijn. Op deze plek komen klanten en pers kijken naar wat we te bieden hebben. De soorten die hier staan gaan van hyacint tot tulp: alles wil ik zien en laten zien. Als u eens in de buurt bent, is het dus zeker het bekijken waard!