Bijna dagelijks krijgen we vragen van klanten over het Leliehaantje. Meestal luidt de vraag; zijn er ook Lelies die geen last hebben van het Leliehaantje?

Het antwoord is Ja en Nee. Er zijn zeker Lelies die minder gevoelig zijn voor de vreterij van dit mooie rode torretje en haar larven. Lelies uit de groep van de O.T. hybriden zijn een stuk sterker en worden in veel mindere mate aangetast.

O.T. lelies zijn Lelies die zijn voortgekomen uit kruisingen tussen Oriëntal Lelies en Trompet Lelies. Het zijn Lelies met de elegante bloemvorm van de Oriëntal en de kracht van de ouderwetse Trompet Lelies zoals African Queen en Golden Splendour.

Het Leliehaantje is wel te vinden op deze O.T. Lelies, maar het blad is te taai voor het Leliehaantje om echt grote schade aan te richten. U zult zeker hier en daar wel eens een gaatje aantreffen in de bladeren, maar zelden zal het Leliehaantje de plant van de O.T. Lelie helemaal ten gronde richten wat bij andere Lelies wel kan gebeuren.

Een veel voorkomend misverstand is dat de meeste mensen denken dat het Leliehaantje, het rode torretje, de boosdoener is. Het zijn echter haar larven die de meeste schade aanrichten.

Ze zijn soms moeilijk te zien, vooral in het begin zijn ze nauwelijks te vinden. Ze zitten als zwarte prutjes aan de onderkant van de bladeren. Dit prutje wat u ziet zijn de uitwerpselen van het rupsje wat zich midden in het prutje begeeft. Bij een zware aantasting ziet u volop van deze zwarte hoopjes prut.

Het klinkt heel onaangenaam maar deze zwarte prutjes, met in het midden de larve van het Leliehaantje, moet u stuk knijpen als u de vreterij wilt stoppen.

Onder de categorie Lelies op de Fluwel website vindt u een link naar een pagina waar alle O.T. Lelies die wij aanbieden apart staan vermeld.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek