Pioenen Lezen Groot nieuws 5 minuten Volgende De Frieten zijn dik

Groot nieuws

Voor ik het grote nieuws onthul wil ik graag eerst even terug komen op de laatste nieuwsblog. Daarin heb ik u helemaal lekker gemaakt voor een fantastische nieuwe sierui die de stoere naam Chicago draagt, terwijl ze nog niet eens in de Fluwel webwinkel stond. Gedrol van het bovenste plankje, sorry. 

Ik vertelde het al, mijn hoofd zat vol met Pioenen (nog steeds trouwens) maar er had natuurlijk best wel een uitje bij gekund. Groot nieuws voor de liefhebbers, ze staat nu wel in onze winkel.Allium Chicago

Maar dat is niet het goede nieuws wat ik u wilde vertellen, dat nieuws is veel groter: Vlad is verhuisd en is nu dagelijks bij ons op kantoor te vinden. Vlad werkt al een jaar bij ons en sommige van u hebben wellicht al contact met hem gehad, maar tot nu toe werkte Vlad altijd nog vanuit Berlijn. Dat uit de kluiten gewassen stadje met haar moderne ‘zeitgeist’ heeft hij verruild voor het rustiek kustplaatsje Petten. Strand, duinen, frisse lucht en er in heel Petten spookt er nergens een ‘tijdgeest’ rond. Iedere morgen op de fiets naar zijn werk pendalen.Wellicht zijn er mensen die nu voor het eerst over Vlad horen dus is het verstandig wat meer over hem t e vertellen. Vlad en ik kennen elkaar al jaren, misschien zelfs vanaf het eerste jaar dat we de Fluwel webwinkel begonnen. Als trouwe klant zocht Vlad al snel contact omdat hij meer, veel meer, nee ook niet goed; heel veel meer wilde weten over bloembollen. Kwam ook op bezoek, wilde onze Narcissen kwekerij zien en de Fluwel proeftuin, eigenlijk wilde hij alles zien en overal kijken waar een bolletje stond te groeien en te bloeien. Er waren bezoekjes bij dat ik Vlad ’s morgens vroeg van de trein haalde en dat wij ’s avonds de zon onder zagen gaan terwijl we nog gepassioneerd tussen de Narcissen stonden te discuseren. Het gewoon nooit op, Vlad wilde alles weten wat ik wist en op mijn beurt wilde alles weten wat Vlad wist.Onvoorstelbaar, zelden heb ik iemand meegemaakt die zoveel interesse heeft voor bloembollen. En dan te bedenken dat Vlad is opgegroeid in Moldavië, een land waar de bloembol niet echt tot de dagelijkse kost behoort. Op jonge leeftijd is Vlad naar Berlijn verhuisd, is daar begonnen als IT-er bij Hello Fresh waar hij later meer manager werd en al die IT kikkers een beetje in de kruiwagen moest proberen te houden. Dik een jaar geleden belde hij mij zomaar op zo ’s morgens rond een uur of 11; Carlos, ik sta hier op de stoep bij Hello Fresh, ik heb net ontslag genomen, ik wil in de bloembollen werken en ik wil als dat kan graag bij jullie werken. Echt, weet je het zeker Vlad? Ja! Okay, kom maar. Einde sollicitatiegesprek. En nu woont Vlad dus in Petten en als u naar Fluwel belt kan het zomaar gebeuren dat u Vlad aan de lijn krijgt.Genoeg over Vlad, snel weer naar de Pioenen, het loopt naar het einde maar er staan er nog een paar te bloeien. Foto hierboven is in de schuur bij een van de kwekers, van al zijn soorten heeft hij een vaasje neergezet om aan zijn klanten te laten zien.Kwekers van Pioen planten verkopen ook vaak de bloemen in het voorjaar. Hier laat de kweker aan de bloemenhandel zien hoe zijn soorten als snijbloem aangeleverd worden. Ze staan nog niet in bloei maar zijn toch al mooi.Vlad en ik zijn nog volop aan het werk aan een Fluwel Pioenen assortiment, hier nemen we de Pioen White Cap onder de loep. Nog even geduld en u kunt ze bij ons bestellen.Pioeon White Cap

Wat ik rond deze tijd ook niet mag vergeten om op te noemen zijn de Dutch Lily Days. Lelie handelaren openen hun huis om hun product te laten zien. Telers van Lelie bloemen van over de hele wereld komen deze week naar Nederland om te zien of er nog nieuws onder de zon is. 

Verreweg de meest Lelie kweker telen bollen voor de handelaren die ze vervolgens weer doorverkopen aan kwekers van Lelie bloemen. Gelukkig is er een kweker die zich ook richt op de Lelie als tuinplant. Het maakt namelijk nogal wat uit of een Lelie groot wordt gebracht in de beschermde omgeving van kas of dat zij buiten, onder invloed van weer en wind, goed tot bloei moet komen. Tuinlelies zijn over het algemeen veel sterker en ongevoeliger voor ziek en zeer dan de soorten die voor kasplantje worden geproduceerd.LilyCompany in Andijk teelt veel Lelies voor de tuin en daar komen ook de meeste Lelies vandaan die wij in de Fluwel webwinkel aanbieden. Natuurlijk even een kijkje nemen met Vlad om te kijken of er nog iets moois tussen staat. De keuze was weer reuze, wat een genot om daar rond te lopen. Tijd om te stoppen, ik ga weer verder met de teksten voor de Pioenen.

Met vriendelijke groeten,

Carlos