Geen nieuwsblog

Lieve lezers, vanwege drukte kan ik u deze week helaas niet trakteren op een mooi verhaal van mijn belevenissen afgelopen week. Druk druk druk, is mijn eigen schuld, geeft niets. Het had allemaal wel gegaan als ik in mijn enthousiasme geen ja had gezegd tegen een fantastische uitnodiging om tijdens de Paasdagen een lezing te komen geven op een Tulip Festival in Amerika. Ik heb er onwijs veel zin in hoor, maar er even tussenuit knijpen terwijl de Narcissen in bloei beginnen te komen en er volop drukte is om de website op orde te brengen met de voorjaarsbloeiers… Ja, dat kan ik nu alvast wel verklappen; de Tulpen, Narcissen en andere voorjaarsbloeiers zijn vanaf volgende week, 16 april, weer te bestellen voor levering komende herfst. Volgende week vertel ik daar meer over.


Dus ik vlieg van hot naar her, en schrijf me een rotje aan allemaal teksten voor de nieuwe introducties, dus ik sla de nieuwsbrief deze week een keer over. Nou ja, ik kan wel even snel laten zien wat ik van de week zoal tegen ben gekomen, want de velden beginnen hier en daar te kleuren. Het is wat later dit jaar dan normaal, net een tikkie te koud voor de bollen om lekker door te groeien. Maar de zon van afgelopen dagen heeft veel goed gedaan, heel veel goed. De Narcissen komen opeens volop tot bloei en de Hyacinten zijn op dit moment op hun piek. Echt prachtig.  KAVB tuin in Hillegom

In het voorjaar is voor mij de week altijd een dag korter dan in de winter. Op de maandagochtend moet ik altijd acte de préséance geven op de monstertuinen van de BKD (Bloembollen Keurings Dienst) en de KAVB (Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur). Op de KAVB-tuin staan de Narcissen en andere bloembollen geplant die door de diverse kwekers zijn ingezonden om op naam te stellen. Bij de BKD staan de bloembollen geplant waarvan bollenkwekers kwekersrecht willen aanvragen. Samen met een aantal andere vakgenoten die veel kennis in huis hebben moeten wij beoordelen of de desbetreffende Narcissen, Tulpen of andere bloembollen echt uniek en goed te onderscheiden zijn van het bestaande assortiment. Een leuk en leerzaam klusje, maar ook zeker iets wat serieus en weloverwogen moet gebeuren.Fluwel stand op de Keukenhof van een paar jaar terug.

Deze tuin ligt in Hillegom, vlak bij Lisse, en als je daar dan toch bent ga je natuurlijk gelijk even kijken bij de Keukenhof. Even neuzen hoe onze bollen in de Fluwel stand erbij staan en natuurlijk genieten van al het andere moois wat er in de Keukenhof te zien is. Dikwijls ga ik dan ook nog even langs bij een bollenkweker in de Zuid of even tuinen bij Eric Breed, en voor je thuis bent is de eerste dag van de week alweer om.


Keukenhof

Misschien ook wel interessant om nog even snel te vertellen, want u weet het, ik heb geen tijd, maar de Keukenhof is eigenlijk een soort van showtuin van de bloembollenkwekers. Je kan je als bloembollenkweker aanmelden om inzender te worden, en als je wordt toegelaten, krijg je van de Keukenhof een stuk tuin aangewezen waar je de bloembollen van je kwekerij of handel mag planten. Je krijgt wel wat sturing van de Keukenhof wat betreft invulling van kleur, bloeitijd, maar verder ben je vrij om te laten zien wat je wilt. In de herfst stuur je de bollen heen, netjes genummerd en gelabeld in de juiste aantallen voor de juiste plantvakken, en de Keukenhof plant en verzorgt ze netjes. Een schitterend podium om je product te promoten.


Iedere zomer is er bij Kasteel Keukenhof een prachtige Dahlia show. (Google ‘Holland Dahlia Event 2023’ voor informatie) Vergeet ze niet bij ons te bestellen als u van de zomer ook van Dahlia’s wilt genieten.

Keukenhof hoeft in dit geval nagenoeg geen enkele bol te kopen en de bollenkwekers zorgen ervoor dat er op de Keukenhof eigenlijk, naast de gangbare soorten die ze telen, ook het nieuwste van het nieuwste te zien is. Als je als kweker een plekje hebt op de Keukenhof, en er zijn een paar mooie nieuwe soorten op je kwekerij, laat je die natuurlijk met trots zien daar. Naast een werkelijk fantastisch mooie publiekstuin is de Keukenhof dus ook voor de bollenkwekers een unieke locatie om je nieuwe soorten te promoten en natuurlijk om kennis op te doen van wat collega kwekers aan nieuwe soorten te bieden hebben.Poldertuin Anna Paulowna

Wist u trouwens dat er in Anna Paulowna ook zo’n soort tuin is: De Poldertuin. Mocht u in april / begin mei in de Kop van Noord-Holland komen, googelt u het maar eens, “Poldertuin Anna Paulowna”. Een tuin, eigenlijk meer een park, die door de gemeente Hollands Kroon aan de bollenkwekers is gegeven en waar een koppel enthousiaste, gepensioneerde bollenkwekers alle jaren tienduizenden bollen planten. Echt een verborgen parel in de bloembollenwereld. Ook hier laten de bollenkwekers uit de kop van Noord-Holland hun mooiste soorten zien aan Jan Publiek.

Maar ik moet weer aan de gang, ik wilde u eigenlijk alleen maar even snel laten weten dat er vandaag geen nieuwsbrief komt.

Met vriendelijke groeten.

Carlos van der Veek

PS: mijn collega’s gaan gewoon door met het posten van de mooiste plaatjes. Volg ze op Facebook en Insta.