Poeperen Lezen De Amaryllis: het perfecte kerstcadeau 6 minuten Volgende Haushaltstechnische Informationen

De Amaryllis: het perfecte kerstcadeau

Beste allemaal, 

Ongeveer een maand geleden heb ik jullie uitgebreid verteld waarom ik erelid ben van de Amaryllissenfanclub. Er zijn namelijk zoveel redenen om fan te zijn van deze plant: ze is mooi, sterk, en kan tegen een stootje, en er zijn zoveel kleuren en vormen dat er voor ieder wat wils tussen moet zitten. Omdat vandaag de Advent begint, en ik daar veel goede (jeugd)herinneringen aan heb, wil ik graag een paar aanbevelingen de revue laten passeren. U kunt de Amaryllis namelijk cadeau doen aan iedereen: een collega, een familielid, de eigenaar van uw favoriete snackbar, of gewoon een vriend. 

Hoewel er eindeloos veel soorten Amaryllissen zijn, vind ik voor specifiek de Kerstdagen rode altijd het meest passend. De echt donkere rode zijn naar mijn mening het mooist: zeker die die ook enorm grote bloemen hebben om de kleur echt tot zijn recht te laten komen. Voor mij staat daarom Grand Diva op nummer 1: niet de donkerste rood in het assortiment, maar ze steelt verder wel absoluut de show. De naam past haar perfect: ze heeft de air van een diva die de tijd van haar leven heeft op een chique bal. Een andere uitstekende keuze in deze categorie is natuurlijk Premiere. Dit is een wat ouder soort, waarvan de bloemen perfect symmetrisch zijn en die een wat donkerdere kleur heeft dan Grand Diva. 


Als u voor de diepste kleur wil gaan, en echt het gevoel van mysterie in een Amaryllis wil terugzien, dan is Mandela ook een goede keus. Als rode cybister Amaryllis is Red Amazone ook prachtig; een dubbele rode aanrader is Velvet Nymph, die de perfecte naam heeft gekregen: ze ziet er echt uit alsof de bloemen van fluweel zijn. Ik heb zelf gisteren Red Cream geplant, deze keer om aan mijn zus te geven. Die is dol op grote Amaryllissen, en dan is deze perfect: de bloemen kunnen een diameter hebben van wel 25 centimeter.

We hebben het nu veel over Kerst gehad, maar er zijn natuurlijk meer feestdagen. Rood staat prachtig bij iedere kerstboom, maar de witte Amaryllis is een mooie toevoeging aan elk soort winterse decoratie. Van al deze soorten is Moscow mijn lievelingsbloem. Ook deze heeft van die mooie, symmetrische bloemen. Maar, hoe puur de kleur verder ook is, witte Amaryllissen kunnen ook wat wilder zijn: White Cream bijvoorbeeld. Die lijkt een beetje op een ballerina uit De Notenkraker, en dat maakt haar perfect als snijbloem: lange, stevige stengels, met meerdere bloemen per steel. In een vaas kunnen ze dagenlang mooi blijven. 


Dan nog even over op dubbele witte: ook hier val ik voor symmetrie, zoals je kan zien in White Amadeus. Ze lijkt bijna op een soort lotus. Polar Belle is een geweldige optie voor als u toch voor een klein, kleurrijk tintje wil gaan: hier zit een klein beetje roze in, wat maakt dat ze bijna lijkt te blozen.

Misschien heeft u kennissen die zelf al echte Amaryllisliefhebbers zijn, en denkt u dat u hen niet gaat kunnen verrassen. Dan is Cleopatra een goede kaart om te trekken: die is dit jaar nieuw in ons assortiment, en zelfs mensen die al een tijdje bloemenenthousiastelingen zijn hebben deze soort misschien nog niet zelf gehad. Ik vind dit soort zelf geweldig, en ik zou willen dat er meer H. papilio hybrides op de markt waren.


Nu we het over nieuwe toevoegingen in het assortiment hebben, wil ik ook Balance nog even de spotlight geven die ze verdient. Balance heeft een intrigerend kleurenpatroon, een beetje zoals zo’n ijsje met een aardbeienswirl er in. Ze ziet er zomers uit voor een rode Amaryllis, die normaal echt een wintergevoel geven. Buiten die unieke eigenschap is Balance ook gewoon zo’n Amaryllis die het goed doet: een beetje zoals Aphrodite. U kunt er gewoon op rekenen. 

Goed, dit was een keer een nieuwsbrief vol aanbevelingen. Dat is toch wel echt mijn tak van sport: ik ken de Amaryllis al zo lang en ben er al vanaf zo’n jonge leeftijd actief mee bezig dat ik het liefst aan iedereen een perfecte aanrader zou willen sturen gebaseerd op alleen een foto van hun feestdagendecoratie, of zoiets. Ik voel me een beetje zoals zo iemand in een boekhandel waar je dan tegen zegt wat je favoriete boek is, en dat zij dan iets aanraden wat je ook geweldig vindt en waar je zelf nooit op had gekomen. Mocht u er echt niet uitkomen, dan kunt u altijd vragen naar mij toe mailen. Ik help u graag met kiezen! 

Zoals ik al zei is de Advent voor mij een tijd waar ik veel herinneringen aan heb en waar wij vroeger thuis altijd aandacht aan besteedden. De kerstboom opzetten, koekjes bakken, cadeautjes inpakken voor de mensen om me heen: ik kom echt uit een Kerst-gezin. Maar er zijn zoveel feestdagen in deze tijd van het jaar, en bij veel ervan horen samenzijn en presentjes, dus ik hoop dat ik u wat inspiratie heb kunnen geven. Laat ons vooral weten hoe u de feestdagen viert en hoe uw huis eruit ziet! We vinden het altijd leuk om foto’s te zien van de Amaryllissen in ieders feestdagen-decor, dus u mag dat altijd met ons delen via de mail, Instagram-tags, of Facebook.

Vriendelijke groet, 

Vlad

 

Wist u dat het voor veel mensen nog niet te laat is om voorjaarsbloeiers te planten? Zolang de grond niet bevroren is kunt u nog aan de gang. Zelf kom ik ook vaak pas laat aan planten toe, ik stel het soms uit tot midden december. De tijd vliegt altijd aan het einde van het jaar, en dan kijk je om je heen en is December begonnen, u kent het wel. Afijn, de bollen die ik zelf laat plant doen het altijd prima. Buiten de Amaryllis ben ik zelf dol op Narcissen. Ik ga ook hier altijd voor de soorten met de grootste bloemen: Over the Top bijvoorbeeld, die ook echt over the top is. Wisley is ook een prachtig soort. Om het lijstje af te maken wil ik ook Spinner noemen: die doet me een beetje denken aan zo’n Nederlandse graanmolen, maar misschien is dat omdat ik net in Nederland ben gaan werken en overal typisch “Nederlandse” dingen in terugzie.