De oogst is binnen. Lezen Bollen, Bollen en nog meer Bollen. 6 minuten Volgende Nieuwsbrief van Pien!

Bollen, Bollen en nog meer Bollen.

Natan

‘Heb jij zin om de nieuwsbrief te schrijven’ kreeg Pleun vanmorgen op haar nuchtere maag van mij als vraag. Moet dat echt? En aan haar neus kon ik zien dat ze er niet echt veel zin in had. Welja joh, gewoon even een verhaaltje over wat je aan het doen bent en wat je allemaal gedaan hebt, alles een beetje doorspekt met Zaanse humor. Pleun d’r vriend Natan komt uit de Zaanstreek, een havengebied dat aan de noordkant tegen Amsterdam aanschurkt. Natan helpt van het jaar voor het eerst mee, krijgt op de werkvloer de cursus ‘bollen voor beginners’ en staat volgens mij regelmatig met verbazing te kijken wat wij allemaal lopen te porrelen. Vandaar het ‘doorspekt met Zaanse humor’, Natan heeft het. 

Maar wat ik ook probeerde, Pleun was niet over te halen de nieuwsbrief te schrijven. Dan moet jij samen met Karel mijn werk maar doen zei ik tegen Pleun. Goed hoor, geen probleem.
Zo zit ik dan rustig in mijn kasje tussen de tomaten (‘s winters staan hier de Narcissen)…

…de nieuwsbrief te schrijven terwijl in de schuur vol gas wordt gewerkt. Best wel een beetje raar, ik doe dit voor het eerst, niet aanwezig zijn terwijl de bollen van onze kwekerij klaargemaakt worden voor onze Engelse Narcissen klanten. Geen paniek, ze kunnen het best, ze hebben immers al jarenlang geholpen.   

Van veel van de Narcissen die we naar Engeland sturen belanden de bloemen op dergelijke bloemenshows.

Ondertussen zit ik lekker te doen wat ik het allerliefste doe maar waar ik mezelf eigenlijk altijd te kort tijd voor gun: schrijven. 

U vraagt zich nu vast af ‘hé, hoe zit dat nou eigenlijk, moeten ze daar geen bollen voor mij klaarmaken, voor de Fluwel webwinkel?’ Nee, u komt later aan de beurt. We hebben een aantal klanten in Engeland die ook een webwinkel hebben en die sturen we eerst de bollen, daarna gaan we voor u aan de gang. 

Uit commercieel oogpunt is het niet verstandig om u als lezer van de nieuwsbrief te wijzen op andere webwinkels dan de Fluwel webwinkel, maar ik doe het toch. Als u immers bollen bij een van onze Engelse klanten koopt is de kans groot dat ze toch van onze kwekerij komen. We leveren bollen aan de volgende Engelse klanten:


Frankie Charlton: www.miniaturebulbs.co.uk
Arian Scamp: www.qualitydaffodils.com
John Shipton: www.shiptonbulbs.co.uk
John Amand: www.jacquesamandintl.com
Avon Bulbs: www.avonbulbs.co.uk
Rob Potterton: www.pottertons.co.uk
Imogen Long: www.riversidebulbs.co.uk
Jules & Dave Hardy: www.eskerfarmdaffodils.com


Voor de echte Narcissenliefhebbers zijn Choice Bulbs, Quality Daffodils en Esker Farm Daffodils ware snoepwinkels. Hier is op Narcissengebied het nieuwste van het nieuwste en het mooiste van het mooiste te vinden. Adrian Scamp en Jules & Dave Hardy hebben naast de bollen die ze van Fluwel kopen ook een eigen kwekerij. Frankie Charlton daarentegen laat al zijn Narcissen door ons telen. Frankie verzamelt en ruilt Narcissen van en met liefhebbers over de hele wereld en zodra hij twee bollen van een nieuw soort heeft geeft hij er een aan mij om voor hem te telen. Zodra ik dan weer genoeg bollen heb biedt Frankie ze weer aan in zijn webwinkel.

Maar de meeste bollen die bij ons door de schuur gaan zijn voor een paar grote webwinkels in Amerika. Ruim dertig jaar geleden, jeemienee wat klinkt dat oud, ben ik begonnen met het verzenden van bollen naar Amerika. Lang voor we de Fluwel webwinkel hadden, webwinkels bestonden toen nog niet eens, werd ik door de Amerikaanse vriend en Narcissen liefhebber Brent Heath gevraagd of ik misschien voor hem de Narcissen en andere bloembollen wilde inkopen, verpakken en versturen. Dat vond ik leuk, dat ben ik gaan doen. In de loop der jaren kwam er nog een klant bij, en nog een klant en zo gebeurde het dat ik opeens een echte bloembollen exporteur werd. 

Vandaag de dag hebben we 5 trouwe klanten in Amerika voor wie we nagenoeg alle bollen inkopen, verpakken en versturen:
www.whiteflowerfarm.com Een goed gevulde webwinkel die met name in Narcissen en Amaryllissen uitblinkt. Zelf durven ze het niet te zeggen maar ik vind dat ze vooral met de Amaryllissen de mooiste en interessantste webwinkel van de hele wereld hebben.
www.colorblends.com De uitvinder van en specialist in het creëren van adembenemend mooi mengsels en combinaties van bloembollen.
www.oldhousegardens.com Een webwinkel die gespecialiseerd is in bloembollen en planten uit vervlogen tijden.  

www.rareseeds.com Ook bekend onder de naam Baker Creek. Een bedrijf wat de meest bijzondere en aparte bloembollen en plantjes aanbiedt aan haar klanten.
www.qdaffs.us Een snoepwinkel voor de Amerikaanse Narcissen liefhebber.

Allemaal bedrijven met dezelfde bedrijfsvisie als Fluwel; zorg voor tevreden klanten, dan komt de rest vanzelf. Het gaat niet altijd om de laatste cent. Een klant voelt het als je genereus bent en zal zich ook zo in jou richting gedragen. 
Wij werken dan ook allemaal met heel veel plezier voor deze klanten en zijn dankbaar voor de handel die we met ze mogen doen. 

Het laden van een zeecontainer. 1000 kratten bollen in een ‘blikkie’

En, dat mag ik natuurlijk niet vergeten te vermelden, mede door hen ben ik de Fluwel webwinkel begonnen, eigenlijk heb ik het van hen afgekeken. 
Wat ook meespeelt met het ontstaan van de Fluwel webwinkel is dat de Amerikaans bollenhuizen, en dus ook onze klanten, van je verlangen dat alle bollen in augustus worden verzonden. Liefst nog zo vroeg mogelijk in augustus. Dat willen ze omdat de bollen eerste 2 weken onderweg zijn vervolgens moeten ze netjes op locatie gezet worden in de Amerikaanse schuren en voor je het weet begint ook daar de herfst en moeten ze beginnen met het verzenden van de bestellingen. Het gevolg van dit vroege leveren in augustus is dat wij in september in een lege schuur lopen te keutelen. Zodoende zijn wij aan de Fluwel webwinkel begonnen, kunnen we lekker doorgaan met mensen blij maken met bloembollen.

Narcis ‘tenuior’

Het verhaal schurkt alweer tegen de duizend woorden dus ik moet weer stoppen. Jammer, ik had graag Tineke Sneekes nog willen bedanken voor de complimentjes die ze gaf over de Fluwel nieuwsbrief. Dat moet dan de volgende keer maar.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek