Onlangs heb ik met Eric Breed het eerste bezoek gebracht aan een Amaryllis kweker. Penning Freesia is een bedrijf in Het Westland die veredeling doet van Amaryllissen en, de naam zegt het al, Freesia’s.

Bij de Amaryllis veredeling richt Penning zich op zowel de markt voor de Amaryllis als snijbloem als de Amaryllis die meer geschikt is voor op de potten in de huiskamer. Rond deze tijd van het jaar laat Penning al zijn Amaryllissen in bloei komen om te laten zien aan de Amaryllis kwekers en handelaren.

Het was echt verrassend te zien wat voor moois we allemaal nog kunnen verwachten de komende jaren. De tijd dat een Amaryllis maar in 4 kleuren bestond; rood, wit, roze en gestreept was allang voorbij, maar dat het kleurenspectrum zo groot aan het worden is had ik nooit durven dromen.

Amaryllissen in de kas

Op de foto boven ziet u het stukje van de kas waar we niet tussen mochten lopen. Netjes afgezet met een rood-wit lint, want hier is Penning aan het bestuiven. Honderden soorten staan er als eenling of als klein groepje te bloeien om te worden bestoven of om het stuifmeel van te gebruiken. Wat een bloemenpracht.

Hieronder een paar zaailingen die inmiddels zijn geselecteerd om uit te proberen in de teelt. Het zijn zeker geen soorten waarvan we zeker weten dat ze in de toekomst beschikbaar komen zegt Penning. De bloem kan wel mooi zijn maar wat zeker zo belangrijk is, is datgene wat de Amaryllis onder de grond laat zien. De bol moet goed groeien, goed vermeerderen en tijdens de teelt geen ziektes en kwaaltjes gaan vertonen.

Amaryllis zaailing

Amaryllis zaailing 11062-A

Amaryllis zaailing

Amaryllis zaailing 11067-A

Amaryllis zaailing

Amaryllis zaailing 14066-B

Dat gaan wij de komende jaren uitzoeken, maar ook heel belangrijk is de mening van de kwekers en de bloemenhandelaren wat zij van de bloem vinden. Daarom laten wij de nieuwe Amaryllissen nu al zien, want als de handel het om bepaalde redenen geen mooie bloem vindt heeft het ook geen zin om verder te gaan met uitproberen.

Amaryllis Lion King

Amaryllis Lion King

Deze laatste Amaryllis Lion King heeft Penning al verkocht aan een paar kwekers. Voor volgend najaar heb ik al wat bollen kunnen kopen.

Ik ben benieuwd hoe ver deze rode Amaryllis het gaat schoppen want er zijn meerdere mooie rode Amaryllissen op de markt. Maar Lion King heeft haar stoere naam in ieder geval mee en ik denk dat haar helderrode kleur en haar mooie bloemvorm bij veel mensen in de smaak zal vallen.

Groeten uit de bollenvelden,
Carlos van der Veek