Taart Lezen Hele grote voeten 5 minuten Volgende Pioenen

Hele grote voeten

Snel weer door met de hoogtepunten van het afgelopen voorjaar, verleden week mijn tijd flink zitten te verprutsen met mijn enthousiasme over de Narcissen show in het kerkje maar er waren natuurlijk nog wel een paar leuke noemenswaardige momenten.

Ieder voorjaar is voor mij altijd verreweg de mooiste tijd van het jaar, Net als de zomer overigens, lekker in de Narcissen buffelen en Dahlia’s kijken, of de herfst met al haar grillen, ook prachtig. En niet te vergeten de winter, ook verreweg de mooiste tijd van het jaar; Amaryllissen en daarna honderden Narcissen in bloei in mijn kasje.

Dat kasje was dit jaar extra mooi, ruim 400 soorten had ik er in potjes geplant om in de kas in bloei te trekken. Foto’s maken voor de Fluwel Specialty Narcissus pagina op onze site. Dat was volop genieten en van alle potjes heb ik ook de bloemen bestoven om zaad van te winnen. Dat is ook wel even leuk om te laten zien; de eerste zaden zijn al rijp en worden geoogst.Dit is een Narcissen zaadknop met Narcissen zaden. Het is niet zo dat ieder bestoven bloem een zaadknop produceert, dikwijls lukt er maar een procent of 10. De ene soort laat zich gemakkelijker bevruchten dan de ander. Voor deze zaadjes zijn uitgegroeid tot dikke bol die een volwaardige bloem geeft duurt een jaar of vijf. In het voor jaar van  2030 kan ik dus zien wat voor moois hier uit groeit. Best wel snel eigenlijk want uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de komende 5 jaar zeker net zo snel voorbij zullen gaan als de afgelopen 5 jaar dus we zitten er zo. En het leuke is dat niet ieder zaadje wat uit dezelfde zaadknop komt dezelfde bloem geeft, iedere zaadje is anders. Het is net als bij mensen, broer en zus kan je vaak wel zien maar ze zijn toch allemaal uniek.Het voorjaar begon dus goed met honderden soorten Narcissen in mijn kasje en al snel kwam er begin april na een warme week ook buiten de bloei volop op gang. Dat was genieten. Maar april doet wat zij wil en toen de Narcissen en de eerste Tulpen net een beetje mooi begonnen te bloeien had Moeder Natuur toch nog even een kleine verrassing in petto.

Een flinke storm meet een buitje hagel geeft de bloemen zomaar een heel andere sierwaarde. Was echt even balen maar niet te lang stil staan bij gebeurtenissen die niet leuk zijn; er was nog zat moois te zien. Dit was trouwens precies 1 dag voor de hele Narcissen delegatie van de World Daffodil Tour op onze Narcissen tuin kwam kijken.
Kijk die arme Narcis eens treurig kijken naar al haar geamputeerde stukjes bloem… wat een ellende en ze was nog wel zo van plan on dit voorjaar zo mooi mogelijk te worden.

De hagelstenen vielen gelukkig niet overal en het waait ook nergens zo hard als in Petten dus er was gelukkig nog heel moois te zien. Wacht, eerst nog even de Tulpen van Jan Hein laten zien, die staan vlak bij onze Narcissen aan de andere kant van het kanaal.Storm en hagel hebben alle Tulpen gekopt en het blad is bont en blauw geslagen door de hagel.Een goede week later, nadat de storm ruim de helft van de Blue Diamond voor Jan Hein had gekopt werden de rest van zijn bloemen door een venijnig nachtvorst op de grond gelegd.

Jan Hein teelt met heel veel plezier bollen voor u maar op dagen als deze is het plezier niet voor de volle 100 % aanwezig. We gaan nu mooie dingen laten zien, worden we veel blijer van… eerst een bollenvelden om weer wat op te vrolijken; ze fantastisch dit jaar.Tulpenveldje aan de Korte Vliet onder Den HelderDe Fluwel Narcissen op de kwekerij van Jan Hein (een paar dagen voor de hagelbui) 😊 Die mooie witte is de Narcis ‘Love you More’Tulp ‘Exotic Emperor’De Poldertuin in Anna Paulowna. Ook dit jaar weer fantastisch mooiDe Tulpen van buurman Paul tegenover ons huisGelukkig kwamen er gedurende de weekenden veel mensen helpen om van dit fenomenale uitzicht te genietenO ja, bijna vergeten. Het hele bollenvak zal me wel uitlachen als ze dit zien maar wij zijn het straks die u de fenomenaal mooie tulp Love Story als eerste aan kunnen bieden Voor zo’n massage word je natuurlijk altijd bedankt met een bloemetje… ik kreeg er een paar mee van Jan. Ze is echt mooiEn voor de mensen die dachten dat ik overdreef door te vertellen dat Jan Vink een reus was… En hier staat hij nog wel op blote voeten.

Maar ik ga er weer een eind aan breien, ik word zo opgehaald om mee te gaan naar het Keukenhof feest. Ieder jaar organiseert Keukenhof iets voor alle kwekers die bollen inzenden om in de Keukenhof te planten. Altijd gezellig met veel vakgenoten lekker over bollen beppen. Zin in, tot volgende week. Als toetje nog een mededeling huishoudelijke aard. 14 mei is de laatste dag dat u Dahlia’s en andere nog beschikbare zomerbloeiers bij ons kunt bestellen. Dus mocht u nog Dahlia’s willen planten…Dahlia French Cancan

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek

Verder lezen