Een nieuw jaar

Leuk, ook dit jaar komt de zon weer op en ook dit jaar weer een dikke 50 nieuwsbrieven te schrijven en ik weet nu al niet waar ik het dit keer over zal hebben. Kijk, dat mijn nieuwsbrieven een tikje serieuzer mogen weten we allemaal, niet te veel gekkepraat, kan te gek ook. Dus waar zullen we het dan over hebben… geen idee. Ja, het hele arsenaal aan bloembollen wat er in het voorjaar geplant kan worden is weer beschikbaar in onze webwinkel. Dat is nieuws en de verkoop gaat tegen de verwachting als een malle. Dat tegen de verwachting in moet ik misschien een beetje uitleggen, het verbaast mij gewoon dat er zoveel klanten meteen dag 1 bestellen als de bollen beschikbaar komen. Hartstikke lief natuurlijk, dank daarvoor, maar ik verwonder mij daarover. Het is overigens nog steeds wel zo dat de meeste mensen bloembollen bestellen als het tijd is om ze te planten maar toch lijkt de tendens een beetje dat meer en meer tuiniers hun verlanglijstjes lang van tevoren al ingevuld willen zien. Eigenlijk zouden wij grofweg al onze klanten in tweeën kunnen delen maar dat gaan we niet doen natuurlijk want dat geeft een enorme troep en je houdt geen klant over. 


Nieuw in ons assortiment Dahlia High Fidelity

Ondertussen nog steeds geen onderwerp om over te schrijven. Het weer misschien, ja leuk, het regent nog steeds, het houdt niet op. Het zou mij verbazen als alle bloembollen fris en vrolijk tevoorschijn gaan komen in maart. Nu ga ik als een oud mannetje klinken maar gelukkig spreek ik nog steeds nog oudere mannetjes en ik kan u vertellen, zo nat is het nog nooit geweest. Over een paar maanden weten we meer, wie weet valt het mee. Klein lichtpuntje is wel dat op de 14-daagse weersverwachting van AgriHolland er een paar droge weken worden voorspeld. Ik durf het nog maar moeilijk te geloven, we hebben de afgelopen herfst meer van die beloftes gezien waar achteraf niets van terecht kwam. Het was eigenlijk een beetje zoals dat bordje aan de muur bij onze kroegbaas waar in sierlijke gekalligrafeerde letters staat te lezen; “Morgen gratis Bier”. Kom je dan de volgende dag met een blijde neus en dorstige keel om een gratis biertje vragen krijg je het grinnikende antwoord ‘kan je niet leze makker, er staat morgen’. Zo was het van de herfst ook een beetje, twee beetjes, met de regen; morgen wordt het beter.  


Dahlia Princess Nadine

Dat schiet mij trouwens nu te binnen, ik kan dat wel als antwoord gaan geven aan de mensen die om gratis verzending vragen; helaas gratis verzenden doen wij niet maar bij ons op het dorp tappen ze morgen wel gratis bier. Te kort door de bocht natuurlijk, zulke antwoorden mag je niet geven maar misschien wel even, voor de vele nieuwe klanten, een kleine uitleg over ons verzendkostenbeleid. De verzendkosten zijn voor ons een dikke 10% van de verkoopwaarde in de Fluwel webwinkel. Deze 10% zou je heel eenvoudig in de bollenprijzen kunnen verwerken en zodoende consument kunnen kietelen, en dat vinden zij lekker, met gratis verzending. Zo klaar als een klontje maar zodra er een bestelling binnenkomt van tante Agaath uit Klazinaveen en een bestelling van Friederike Nieminen uit Helsinki begint het orgel al vals te spelen. Verzendkosten naar Finland zijn vele malen hoger dan een adres in Nederland. Hier klopt niets van de 10%.

Wij hebben die 10% verzendkosten nooit bij de bollen opgeteld en dat kunt u ook zien aan onze prijzen, die zijn heel fatsoenlijk. Wat wij wel doen is in het geval u veel bloembollen bij ons koopt, en het past niet in 1 doos, wij de verzendkosten van de tweede doos voor onze rekening nemen. Kietelen we u toch nog een beetje, nou ja, alleen als u veel besteld natuurlijk. We kunnen ook niet iedereen gaan kietelen, dat wordt te gek. Het komt er in ieder geval op neer dat wij willen dat iedereen hetzelfde bedrag betaalt voor de daadwerkelijke bollen, want dat voelt voor mij het eerlijkst, dat is ons product, met daar bovenop de kosten voor de afstand die de bollen moeten afleggen om u te bereiken. 


Amaryllis de mooiste kamerplant voor de wintermaanden,

dit is de Beautiful Emotion

Genoeg serieus geklept, nu weer wat ernstigs. Ik heb u al eerder verteld dat ik met veel plezier deelneem aan een cursus tuinieren van 128 jaar. De Oma van mijn Oma heeft de cursus net niet af kunnen maken maar ik ben vast besloten deze cursus te voltooien. Maar nu er zo extreem veel water is gevallen, wat wellicht hier en daar in de tuin voor misperen gaat zorgen, dacht ik dat het misschien ook verstandig voor mij zou zijn om me in te schrijven voor een cursus waarin je leert om te gaan met afknappers en tegenvallers. Helaas, gisteren kreeg ik het bericht dat de cursus omgaan met teleurstellingen wederom geen doorgang kan vinden.  


Heerlijk… de Cirtoenboon

Over teleurstellingen gesproken, de bonenverkoop is er een. Wij (Pien en ik) dachten met ons mooie Kerstverhaal wel even een paar honderd kilo bonen te verkopen, nog niet eens de helft van de helft. Wellicht was de timing niet je van het, daags voor Kerst… of misschien had ik erbij moeten vermelden dat u ze ook van het voorjaar in de groentetuin kunt zaaien, de kiemkracht is prima in orde. De Grauwe Erwt begon bij mij na drie dagen al te wortelen. Maar sowieso lieve mensen, probeer het gewoon een keer; grauwe Erwten eten, het is echt lekker.

Wat verder, gedurende de rustige uurtjes in de afgelopen weken heb ik het foto bestand een beetje op orde proberen te brengen op mijn computer. Duizenden foto’s gezien, ook die van mijn telefoon. Deze kwam ik tegen, gemaakt op een Trade Fair in Aalsmeer in de stand van Bloemenbureau Holland. Mocht u zich afvragen waar toch al die nieuwe lelies vandaan komen: 


Nu niet meteen denken dat als u Leliebollen bij ons koopt wij ze op deze wijze bij u gaan bezorgen maar het is natuurlijk wel een prachtige foto. In dezelfde stand op de Trade Fair was nog een fantastisch kunststukje met Lelie bloemen te zien:


Hoe eenvoudig kan het zijn iets moois te maken. Er is trouwens een van de nieuwe Lelies in ons assortiment die ik even onder uw aandacht wil brengen, de Exotic Sun.


Lilium Exotic Sun is een uniek gekleurde dubbelbloemige O.T. Lelie. O.T. staat voor Oriëntal x Trompet en dit type Lelies heeft veel van de goede eigenschappen voor de tuin van de Trompet Lelies. Zeker de moeite waard om een keer in de tuin te proberen, gaat u echt van genieten.

Ziedaar, ik moet alweer stoppen, de teller staat op 1000 woorden.


Met vriendelijke groeten en tot volgende week,

Carlos van der Veek