Wilde en miniatuur tulpen

De Tulpjes in deze categorie zijn allen echte specie Tulpen, zoals Tulpen die in het wild groeien of directe nakomelingen daarvan. Het zijn miniatuur vormen van de Tulp zoals wij die kennen. Goed te gebruiken in potten maar in de border tussen lage beplanting ook verrassend mooi. Als de standplaats gewenst is door de Tulpen is kunnen ze erg goed verwilderen.

Wilde tulpen

We weten dat in de 16de eeuw de tulp vanuit onder andere Turkije geïntroduceerd werd in Europa en dat in de Nederlanden, in het gebied van Antwerpen tot aan de huidige Nederlandse grens, een bloeiende handel ontstond die dit gebied bakken met geld opleverden. Deze gecultiveerde tulpensoorten zijn niet langer de grootste bron van inkomsten, maar wel nog altijd ontzaglijk populair. Kijk maar naar de Keukenhof, die in het voorjaar miljoenen toeristen trekt die allemaal de tulpen komen bekijken. Maar omdat tulpen al honderden jaren gekweekt worden in Nederland, is er weinig onderlinge variatie meer te vinden. Dat is waarom wij nu andere soorten tulpen onder de aandacht willen brengen die het ook verdienen om in de Nederlandse tuinen te staan. Tulpen komen in het wild voor in Noord-Afrika, Zuid-Europa en het noordwesten van China. In de 19de eeuw werden meer tulpensoorten geïntroduceerd in het westen van Europa, vandaar dat wij nu tot onze grote vreugde een rijk assortiment aan wilde tulpen in onze webshop kunnen aanbieden.

Wilde tulpen zijn over het algemeen kleiner dan de gecultiveerde soorten. Zo is er bijvoorbeeld de bostulp, een tulp die toevallig wel als enige in het wild voorkomt in Nederland. Dit is een tulp met een redelijk dunne stengel en een felgele, hangende bloem, die later fier rechtop gaat staan en haast lijkkt op een kruising tussen een tulp en een sneeuwklokje. Aan de bladeren is te zien dat dit een wilde soort is. Of kijk maar eens naar de tulipa turkestanica, die weigeren om in een net rijtje te blijven staan en qua vorm enigszins doen denken aan de narcis. Deze soort zou men niet snel als tulp omschrijven. Hoe dan ook, u begrijpt waar we naartoe willen. De wilde tulpen hebben een zeer natuurlijke en charmante uitstraling, maar lijken qua planten en verzorging wel op de ‘gewone’ tulp. Ook de wilde tulp houdt van een humusrijke, goed gedraineerde bodem en heeft een koude winter en koude nachten nodig. Voor dit laatste vereiste leent ons klimaat zich uitstekend.

Miniatuur tulpen

Bent u eerder op zoek naar kleinere bloemen om in het bordes in uw tuin te planten of om in een pot te zetten in huis, dan is de miniatuur tulp misschien wat voor u. Deze kleine tulpen veroveren uw hart door hun formaat en opvallend mooie, gekleurde bloemen. Ze trekken zeker de aandacht, maar overheersen ook weer niet te veel. Ze brengen net dat beetje extra flair mee dat uw tuin nodig heeft. Plant ze net als de wilde tulpen dicht op elkaar om een volle bos te krijgen. Ook hier kunt u nu weer kiezen voor het combineren van verschillende soorten. De miniatuur tulp is overigens geen snijplant, daar is hij toch echt te klein voor. Maar deze lieve bloemen in een pot op de keukentafel of in de vensterbank, dat is echt genieten. Deze minitulpen lijken weliswaar fragiel, maar zoals bij mensen ook vaak het geval is zijn de kleintjes des te sterker. Vergeet niet dat ook dit wilde tulpen zijn van oorsprong, dus ze kunnen wel tegen een stootje. Plant u ze vroeg in het najaar, dan kunt u des te langer van ze genieten. Of zet ze in een pot of plantenbak op uw balkon of terras. Dit vrolijkt uw hele omgeving direct op.

Wij begrijpen niet dat deze kleine tulpen niet vaker te zien zijn in de tuin. Want zeg nu zelf, iedereen houdt toch van objecten in miniatuurformaat? Misschien herinnert u zich nog de immense populariteit van de mini’s bij Albert Heijn, de meest bekende A-merken in zakformaat. Of het feit dat mensen smelten bij het zien van kleine diertjes. Daarom zou het ons niet verbazen als onze miniatuur tulpen binnenkort de harten van alle Nederlanders gaan veroveren. Ons hebben zij in ieder geval al voor zich gewonnen.

Wilde en miniatuur tulpen online kopen

Als het op tulpen aankomt durven wij onszelf wel experts te noemen. Het is één van onze meest gewilde bloembollen. Omdat er zoveel vraag naar is hebben wij een uitgebreid assortiment samengesteld, bestaande uit, uiteraard, de klassieke cultivars, Turkse tulpen, de bijzondere Rembrandt tulpen en natuurlijk wilde en miniatuur tulpen, die u op deze pagina allemaal kunt vinden. Wilde en miniatuur tulpen raden wij iedereen in ieder geval aan, omdat zij toepasbaar zijn in ieder type tuin en vooral de miniatuur tulpen doen het goed op een balkon of terras. Maar het is altijd leuk om een beetje te experimenteren en ieder jaar een andere soort uit te proberen.