Wilde en miniatuur tulpen

De tulpen in deze categorie zijn allen echte specie tulpen, zoals tulpen die in het wild groeien of directe nakomelingen daarvan. Het zijn miniatuur vormen van de tulp zoals wij die kennen. Wilde en miniatuur tulpen doen het goed in potten en zijn ook in de border tussen lage beplanting verrassend mooi. Als de standplaats gewenst is door de tulpen is kunnen ze erg goed verwilderen.

Wilde tulpen

Tulpen komen in het wild voor in Noord-Afrika, Zuid-Europa en het noordwesten van China. In de 19de eeuw werden meer tulpensoorten geïntroduceerd in het westen van Europa, vandaar dat wij nu tot onze grote vreugde een rijk assortiment aan wilde tulpen in onze webshop kunnen aanbieden.

Wilde tulpen zijn over het algemeen kleiner dan de gecultiveerde soorten. Zo is er bijvoorbeeld de Sylvestris, ook wel Bostulp genoemd. Een tulp die toevallig als enige in het wild voorkomt in Nederland. Dit is een tulp met een redelijk dunne stengel en een felgele, hangende bloem, die later fier rechtop gaat staan en haast lijkt op een kruising tussen een tulp en een sneeuwklokje. Aan de bladeren is te zien dat dit een wilde soort is. 

Of kijk maar eens naar de Tulipa Turkestanica. Die weigeren om in een net rijtje te blijven staan en doen qua vorm enigszins denken aan de narcis. Deze soort zou men niet snel als tulp omschrijven. De wilde tulpen hebben een zeer natuurlijke en charmante uitstraling, maar lijken qua planten en verzorging wel op de ‘gewone’ tulp. Ook de wilde tulp houdt van een humusrijke, goed gedraineerde bodem en heeft een koude winter en koude nachten nodig. Voor dit laatste vereiste leent ons klimaat zich uitstekend.

Miniatuur tulpen

Bent u eerder op zoek naar kleinere bloemen om in het bordes in uw tuin te planten of om in een pot te zetten in huis, dan is de miniatuur tulp misschien wat voor u. Deze kleine tulpen veroveren uw hart door hun formaat en opvallend mooie, gekleurde bloemen. Ze trekken zeker de aandacht, maar overheersen ook weer niet te veel. Ze brengen net dat beetje extra flair mee dat uw tuin nodig heeft.

Plant ze net als de wilde tulpen dicht op elkaar om een volle bos te krijgen. Ook hier kunt u nu weer kiezen voor het combineren van verschillende soorten. De miniatuur tulp is overigens geen snijplant, daar is hij toch echt te klein voor. Maar deze lieve bloemen in een pot op de keukentafel of in de vensterbank, dat is echt genieten. Deze minitulpen lijken weliswaar fragiel, maar zoals bij mensen ook vaak het geval is zijn de kleintjes des te sterker. Vergeet niet dat ook dit wilde tulpen zijn van oorsprong, dus ze kunnen wel tegen een stootje. Plant u ze vroeg in het najaar, dan kunt u des te langer van ze genieten. Of zet ze in een pot of plantenbak op uw balkon of terras. Dit vrolijkt uw hele omgeving direct op.

Wilde en miniatuur tulpen online kopen

Als het op tulpen aankomt durven wij onszelf wel experts te noemen. Het is één van onze meest gewilde bloembollen. Omdat er zoveel vraag naar is hebben wij een uitgebreid assortiment samengesteld, bestaande uit, uiteraard, de klassieke cultivars, Turkse tulpen, de bijzondere Rembrandt tulpen en natuurlijk wilde en miniatuur tulpen, die u op deze pagina allemaal kunt vinden. Wilde en miniatuur tulpen raden wij iedereen in ieder geval aan, omdat zij toepasbaar zijn in ieder type tuin en vooral de miniatuur tulpen doen het goed op een balkon of terras. Maar het is altijd leuk om een beetje te experimenteren en ieder jaar een andere soort uit te proberen.