Tulpen

De tulp is ideaal voor een kleurrijk begin van het tuinseizoen. Tulpen zijn er altijd lekker vroeg bij en staan het hele voorjaar in bloei. Iedereen wordt er vrolijk van om te zien hoe deze bloemen het voorjaar kleur geven en het begin van de warmere tijd van het jaar aankondigen. Tulpen zijn in Nederland ook bijna niet te missen. Tulpen kunnen overal groeien: in tuinen, groenstroken, bloemenveldjes, maar vooral ook op de uitgestrekte velden waar ze gekweekt worden. Deze oer-Nederlandse bloem heeft een lange geschiedenis, die niet eens in Nederland begint.

De geschiedenis van Tulpen

De tulp is in de 17e eeuw vanuit het Ottomaanse Rijk (dat is waar nu Turkije ligt) naar Nederland gekomen. In het Ottomaanse Rijk was de tulp in die tijd razend populair. Ottomaanse sultans droegen vaak tulpen in hun tulband, als symbool. Dit is ook waar het woord ‘tulp’ vandaan komt: van ‘tulband’. Deze periode wordt door geschiedkundigen ook wel “de Tulpentijd” genoemd. Het duurde niet lang of de tulp werd bekend onder de rijke Nederlandse handelaars van de Gouden Eeuw. Er gaat een verhaal dat een van de eerste handelaars die de tulpen meenam, deze in zijn tuin plantte. De mensen uit de omgeving vonden de bloemen zo mooi, dat ze de tulpen kwamen stelen.

De tulp is in de 17e eeuw zo populair geworden, dat de bollen af en toe gebruikt werden als betaalmiddel. Deze tijd wordt nu de 'tulpenmanie' genoemd. Dat steekt flink af bij de hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog, toen mensen tulpenbollen zijn gaan eten, omdat ze niks anders hadden. Tulpen hebben dus een rijke geschiedenis, van betaalmiddel tot overlevingsstrategie. Zo kun je wel zien dat ze meer zijn dan alleen maar een mooi uiterlijk.

Tulpen in Nederland

Nog steeds houden mensen van tulpen. De tulp is zelfs uitgegroeid tot een symbool van Nederland. Vandaag de dag trekken de tulpenvelden bezoekers uit heel de wereld. Vooral in de Noordoostpolder zijn heel veel tulpenvelden te vinden. Tulpen staan afgebeeld op heel veel souvenirtjes die in Nederland verkocht worden. De populariteit van een plaats als De Keukenhof, heeft natuurlijk ook alles te maken met de schoonheid van de tulpen. Ook voor Fluwel zijn tulpen heel bijzonder, hier in onze webwinkel vindt u een mooi assortiment tulpenbollen in alle verschillende kleuren en vormen.

Tulpen groeien het best bij koude nachten en zeker na een koude winter. Ze zijn dus heel erg geschikt voor het Nederlandse klimaat. Deze voorliefde voor kou, maakt het ook logisch dat ze zo vroeg in het jaar al de kop op steken. Tulpen worden geplant in oktober of november. Zo krijgen ze alle kou die ze nodig hebben en kunnen ze in het voorjaar prachtig tot bloei komen. Meestal bloeien tulpen van april tot juni. Als u tulpen in de tuin plant, kunt u dus het hele voorjaar van hun prachtige kleuren blijven genieten.

Tulpen online kopen

Tulpen laten zich makkelijk kweken en zijn daardoor verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en vormen. Uiteraard experimenteren wij er bij Fluwel dan ook flink op los. Zo hebben wij tulpen in alle kleuren, maar ook met meerdere kleuren, met blaadjes die wijd uitstaan of juist die typische tulpenvorm hebben, lange slanke tulpen, of juist hele brede die bijna op rozen lijken. Om er precies achter te komen wat voor tulpen wij bij Fluwel voor u in de aanbieding hebben, kunt u natuurlijk gewoon door onze catalogus bladeren. Ons assortiment is erg groot en wij zijn er dan ook zeker van, dat er iets voor u bij zit.

Voordat wij een nieuwe tulp aanbieden worden de tulpen eerst door ons uitgetest in onze proefvelden, dus wij bieden uitsluitend tulpenbollen aan waarvan wij zeker weten dat deze tulpen het ook goed doen bij u in de tuin. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw bollen opeens niet uitkomen. De tulpen kunt u gemakkelijk online bij ons bestellen, via onze webshop. Uw bloemen worden binnen een week bij u thuis geleverd op het moment dat ze geplant kunnen worden. Het planten van tulpen en andere bloembollen is niet moeilijk. U vindt meer informatie bij de bloembollen planttips op onze website. Ook meer algemene informatie over tulpen kunt u vinden op onze website.