Filteren op
Huidige filters
  1. Meerjarig Ja
OAO Lelies
Lelies
Kleur

OAO Lelies

OAO staat voor ‘Oriëntal Aziaat Oriëntal’ en wil zeggen dat deze Lelies zijn voortgekomen uit een kruising van een Oriëntal Lelie die is bestoven met een Aziatische Lelie. Van de nakomeling daarvan hebben ze het stuifmeel weer gebruikt om een Oriëntal te bevruchten … OAO.

4 producten

Lilium Avalon Sunset (OAO)
Vanaf 29-01-2023

Lilium Avalon Sunset (OAO)

Vanaf
5 st. voor € 7,75
Meer info
Lilium November Rain (OAO)
Vanaf 29-01-2023

Lilium November Rain (OAO)

Vanaf
5 st. voor € 7,75
Meer info
Lilium Sunset Boulevard (OAO)
Vanaf 29-01-2023
Lilium Viva la Vida (OAO)
Vanaf 29-01-2023

Lilium Viva la Vida (OAO)

Vanaf
5 st. voor € 7,75
Meer info

Meer over OAO Lelies

Dit type Lelies is eind jaren negentig ontwikkeld op de Landbouw Universiteit in Wageningen. Het doel was om de goede eigenschappen van beide type Lelies samen te brengen. In de Oriëntal Lelies zijn er soorten die ongevoelig zijn voor de schimmelziekte Botrytis en in de Aziaten zijn er soorten die niet aangetast worden door virussen en de Fusarium schimmels.

Het is gelukt om nakomelingen voort te brengen maar toch is het project mislukt. De kruisingen waren zo moeilijk dat er maar zeer weinig kiembare zaden voortgebracht werden, te kort om goed in te kunnen selecteren. Dit klinkt u misschien wat vreemd in de oren, maar zo zijn veredelaars nu eenmaal. Liefst produceren ze honderden kinderen van een bepaalde kruising om ze vervolgens nagenoeg allemaal uit de weg te ruimen. Alleen de sterkste die er ook nog mooi uitzien mogen blijven, de rest wordt afgedankt en op de porriehoop gedumpt.

De paar zaailingen die uit het OAO kruisingsproject voortkwamen voldeden niet aan de eisen van de veredelaars, ze waren zeker wel mooi, maar totaal ongeschikt om als snijbloem te telen in de kassen. Hoe groot en mooi de bloemen ook zijn, ze hebben de slechte eigenschap om, reeds in knopstadium, te veel zijwaarts te staan en dat laat zich slecht in een bos verwerken. Maar het is juist deze zijwaarts bloeiende eigenschap die een lelie zo mooi maakt voor de tuin.

Gelukkig werd dit ook opgemerkt door een west Friese Leliebollen kweker en hij heeft een paar van de afgedankte, maar o zo mooie kindertjes weten te redden.

Deze prachtige Lelies voor de tuin zijn vernoemd naar muzikale meesterwerken en doen je gedachten dwalen naar exotische oorden.

  • Fields of Gold is een nummer van Sting
  • Hotel California van The Eagles
  • Sunset Boulevard naar de gelijknamige musical
  • November Rain is een balade van Guns N' Roses
  • Viva la Vida is van Coldplay
  • Avalon Sunset is een Album van Van Morrison

Stuk voor stuk zijn zowel deze muziekstukken als de naar hen vernoemde Lelies zeer de moeite waard om eens te zien en te horen.