Filteren op
Huidige filters
  1. Meerjarig Nee
O.T. lelies
Lelies

O.T. lelies

De O.T. lelies zijn een kruising tussen de Oriëntal en Trompet lelies. Zonder twijfel een groep lelies die het heel ver gaat schoppen. Vooral voor aanplant in de tuin heeft deze groep sterke lelies uitermate goede eigenschappen.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Over O.T. lelies

Lelie veredelaars die uitsluitend bezig zijn met tuinlelies weten al ruim 50 jaar dat trompet lelies oer en oersterk zijn. Maar sinds het gebruik van chemische middelen voor de bloembollenteelt in Holland stevig aan banden is gelegd zijn ook bij de Nederlandse lelie veredelaars, die uitsluitend bloembollen veredelen voor de snijbloemen markt, de ogen open gegaan. Ook zij zijn er achter gekomen dat ze de kracht van Trompet lelies, die veel minder gevoelig zijn voor ziektes, hard nodig hebben om verder te komen.

Door gebruik te maken van verschillende manieren van moderne embryo rescue technieken zijn ze er in geslaagd de in Nederland en Japan ontwikkelde Oriëntal lelies te kruisen met de in Amerika ontwikkelde Trompet lelies. Het resultaat is verbluffend, prachtige lelies, niet alleen voor de snij maar ook uitstekend voor de tuin.

Het woord O.T. lelie is een afkorting van Oriëntal lelie x Trompet lelie. O.T. lelies zijn dan ook een kruisingsproduct van deze twee groepen en in Amerika worden zij ook wel ‘Oriënpet Lilies’ genoemd. De eerste groep, de Oriëntal lelies, hebben zich voornamelijk ontwikkeld in Japan en Nederland. Ze zijn ontstaan door te kruisen met species lelies als L. nobilisimum, L. speciosum, L. japonicum, L. rubellum en L. auratum. De tweede groep, de Trompet lelies, zijn voornamelijk ontstaan in Amerika. Zij zijn voortgekomen door onder andere te kruisen met species lelies als L. regale, L. sargentiae, L. henryi en L. sulphureum.

Dus, door de twee groepen van de Oriëntal lelies en de Trompet Lelies met elkaar te veredelen ontstond er een nieuwe groep lelies met een potpourri aan genen met misschien wel 10, of zelfs meer, verschillende bloedlijnen afkomstig van verschillende species lelies.