Filteren op
Huidige filters
  1. Meerjarig Nee
Aziatische lelies
Lelies

Aziatische lelies

De Aziatische Lelies is de oudste groep lelies met trompetvormige bloemen welke is ontstaan door kruisbestuiving van verschillende species lelies

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Geschiedenis van de Aziatische Lelie

Een van de belangrijkste voorouders van de Aziatische Lelies is de uit Europa afkomstige Lilium bulbiferum var. croceum. Zij is op grote schaal gekruist met andere species zoals L. maculatum, L. davidii. L. lancifolium (vroeger L. tiginium) en L. dauricum. Ook andere species zijn gebruikt en onderling zijn op vele manieren ook weer de zaailingen van de diverse kruisingen met elkaar gekruist.

De belangrijkste grondlegger van dit type Lelies is Dhr. Jaan de Graaff uit Oregon. Hij begon met zijn eerste Lelie experimenten in 1938 op zijn bedrijf Oregon Bulb Farms. Hij stippelde een Lelie veredeling programma uit ‘voor het verbeteren van de schoonheid, winterhardheid en groeigemak’ zoals hij het zelf verwoordde. In 1941 introduceerde hij de Lelie Enchantment, een prachtige oranje Lelie die is uitgegroeid tot de meest bekende Lelie ooit. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werden er meer Enchantment Lelies geteeld dan alle andere Lelies bij elkaar opgeteld. De Graaff heeft ook vele andere Lelies geïntroduceerd, maar Enchentment is zijn grootste succes nummer.

Jaan de Graaf is geboren in Nederland, in Leiden, waar zijn familie als sinds 1723 in de bloembollen handel zat. Met de hulp van zijn familie is hij in 1934 zijn bedrijf Oregon Bulb Farms gestart in Amerika. Tijdens de tweede wereldoorlog, toen de bloembollenexport stilviel, is hij uitgegroeid tot de belangrijkste teler van tulpen en narcissenbollen in Amerika.

In 1962 werd hij geëerd met 'The American Home Achievement Medal for outstanding work in horticulture' door de president van de Amerikaanse tuinbouw organisatie. Jaan de Graaf stond ook aan de wieg van de, tot op de dag van vandaag, populaire Trompet Lelies.