Krokus als bijenplant

Het lekkerste voorgerecht van het voorjaar. Voor de bijen dan, want dikwijls beginnen de Krokussen te bloeien op de eerste mooie, zonnige dag in maart. Dat is vaak ook de dag dat de bijen voor het eerst uitvliegen om stuifmeel te zoeken. Stuifmeel is zo vlak na winter een belangrijke voedingsbron voor bijen. Het zit bomvol met vitaminen, eiwitten en vetten die broodnodig zijn voor de bijenlarvenlarven die uit de eitjes komen. Daarom is de krokus als bijenplant zeer populair. Staan er op de dag dat de bijen weer uitvliegen ergens Krokussen te bloeien? Dan hebben we zeker te maken met blije bijen. Een betere start dan een rijk met stuifmeel bedeelde toef Krokussen kan de bij zich namelijk niet wensen.

De kleurenexplosie van de Krokus

Niet alleen voor de bij, maar ook voor de tuin is een Krokus een prachtige start. Van de ene op de andere dag kan zij voor een ware kleurenexplosie zorgen. Met mijn vriend Eric Breed ben ik een keer in de Alpen geweest om naar Narcissen en Krokussen te kijken die daar in het wild groeien. Voor de Krokussen moesten we helemaal omhoog naar de sneeuwgrens, want daar kun je ze vinden. Precies op de grens van de smeltende sneeuw staat de wilde Crocus vernus te bloeien. Soms zelfs onder een klein laagje ijs dat in de nacht is gevormd door bevriezing van het smeltwater.

Zodra de sneeuw is verdwenen, is de Krokus de eerste bloem die gaat bloeien daarboven in de bergen. Hoe kun je dan ook Narcissen zien, zult u zich afvragen. Wel, voor de Narcis zak je gewoon het dal in. Daar is de sneeuw al 6 weken weg en staan de Narcissen in volle bloei. Meer hierover leest u bij de Narcis.

Herfstbloeiende Krokussen

Er bestaan overigens ook Herfstbloeiende Krokussen. De Crocus sativus is hiervan verreweg de bekendste. Dit is de Saffraankrokus. Van deze Krokus worden de donkerrode stampers geplukt en gedroogd om saffraanpoeder te maken voor culinaire en medicinale toepassingen. De Crocus speciosus is een wat minder algemene herfstbloeiende Krokus. En dat is jammer, want zij is echt een fantastisch mooie Krokus voor verwildering. Plant haar op een droog en zonnig hoekje in de tuin en u heeft jarenlang plezier van haar grote, violetroze bloemen in de oktobermaand. Volle zon is echt een must voor herfstbloeiende Krokussen. Daar waar ze te veel schaduw krijgen zie ik ze meestal na een paar jaar weer verdwijnen.

Voorjaarsbloeiende Krokussen

Voorjaarsbloeiende Krokussen worden meestal grofweg onderverdeeld in twee groepen. De eerste groep is de Crocus vernus, ook wel de grootbloemige of Hollandse Krokus genoemd. Dit zijn vanwege de bloemgrootte de meest opvallende. Deze zijn dan ook zeer geschikt om in het gras te planten of in flinke toeven in de border.

De overige voorjaarsbloeiende Krokussen worden vaak aangeduid als Specieskrokussen of kleinbloemige Krokussen. Ik vind het iets te kort door de bocht om al deze leuke kleine Krokussen over één kam te scheren. De Crocus chrysanthus onderscheidt zich echt door haar kleurrijkheid en de mooie patronen op de bloemen. Dit zijn Krokussen om vooraan in de border te gebruiken of samen te planten met andere bloembollen op potten en in bloembakken. Nog voor de Tulp, Hyacint of Narcis gaat groeien staat de Crocus chrysanthus al in volle bloei. Zo heeft u een veel langere tijd plezier van uw pot of bloembak.

De Boerenkrokus

Dan is er ook de ‘Boerenkrokus’, ofwel de Crocus tommasinianus. Dit is een Krokus om mee te gooien en mee te smijten in de tuin, grasveld of wegberm. Onverwoestbaar. Eenmaal aangeplant zullen ze u uw leven lang blijven verrassen met hun vroege bloei, die soms al in februari begint. Ze bloeien niet erg lang, maar toch is het een van die dingen waar ik ieder voorjaar weer naar uitkijk: grasvelden en boerenerven die tijdens het wegebben van de winter een dag of tien gehuld worden in de roze gloed van de uitbundig bloeiende Crocus tommasinianus.

Ook is er de Crocus sieberi, waarvan de Crocus sieberi sublimis 'Tricolor' de bekendste is. Haar naam zegt het al; subliem. Als begin maart de zon schijnt en haar bloemen opengaan, is zij als een waar spektakelstukje in de tuin, pot of bloembak. Verder is er de Crocus flavus 'Yellow Mammoth', ook wel Grote Gele Krokus genoemd, die een beetje tussen de wal en het schip valt. Ze is eigenlijk te klein om in het vakje te stoppen van de grootbloemige Krokussen en te groot om als kleinbloemig bestempeld te worden. Maar een uitstekende Krokus voor verwildering met een kleur zo geel als die van de Narcis.