Eucomis

De eucomis is een bolgewas dat steeds meer in de belangstelling staat, want haar sierlijke blad, subtiele kleuren en mooie vormen passen uitstekend in zowel een natuurlijke als een kleurrijke tuin. De Eucomis kan op een pot of in een kuip een echte blikvanger zijn als u haar een prominente plek geeft, maar tegelijkertijd kan zij in een bloemrijke border als rustpunt fungeren.

Naast haar diverse tuin mogelijkheden, is zij echt een gemakkelijke bloembol om in bloei te krijgen. Geef haar een zonnig plekje in een normale en vochtige tuingrond en ze beloont u weelderig met haar excentrieke, vrolijk gekuifde bloemknotsen. Door haar aparte verschijning heeft de eucomis ook de bijnamen 'ananasplant' en 'kuiflelie' gekregen wat veel zegt over haar bijzondere bloemvorm. Zo rond half augustus bloeien de meeste eucomis soorten en een leuke bijkomstigheid is dat ze na de bloei sierlijke zaadknoppen vormen waardoor ze maandenlang hun sierwaarde behouden. Een echte aanrader, plant gerust eens drie eucomis bollen in een grote pot: gegarandeerd een succes.

Als u de potten ’s winters vorstvrij bewaard kan ze gerust een jaar of drie mee, daarna is het raadzaam de bollen uit de pot te halen omdat ze te dik gaan staan en elkaar in de weg gaan zitten. Als u ze in de border plant kunnen ze in gebieden waar het nauwelijks vriest goed overwinteren, maar als er echt vorst in de grond bij de bol komt, zullen ze bevriezen. Door de bollen te rooien en vorstvrij te bewaren kunt u er jarenlang plezier van hebben.

Gelukkig zie ik steeds meer dat er met enthousiasme wordt gepraat en geschreven over deze prachtige bloembol. We mogen ons gelukkig prijzen dat er een aantal bloembollenkwekers zijn die de eucomis een bloeirijke toekomst voorspellen en zich gepassioneerd verdiepen in verbetering en verbreding van het assortiment eucomissen.

Bekijk behalve onze eucomissen ook zeker onze andere prachtige bolbloemen, zoals onze tulpen, narcissen, dahlia's, muscari of krokussen.