Crocus sativus 'Saffraan Crocus'

Crocus sativus
per 25 stuk(s)
€ 6,75
Levering vindt plaats na 03-10-2022
Bloeiperiode
Augustus
September
Oktober
November
December
Januari
Gegevens
Bolmaat/omvang
9 cm
Lichtbehoefte
Zon
Planttijd
Herfst
Planthoogte
0 - 10 cm
Plantdiepte
10 - 15 cm
Kleur
Lila
Geschikt voor pot
Ja
Snijplant
Nee
  • Bestel 100 voor € 22,00 en bespaar € 5,00

Omschrijving

Bekend over de hele wereld als de saffraan Crocus, iedere andere Crocus mocht willen dat ze zoveel naamsbekendheid had als deze in de herfst bloeiende Crocus. Toch wordt de Crocus sativus lang niet zoveel aangeplant in parken en tuinen als de andere Crocussen en dat is toch jammer want ze is best de moeite waard om een keer te proberen.

Twee dingen waar u om moet denken; ze moet op een warm en zonnig plekje in de tuin staan als ze te veel schaduw heeft zal u de eerste herfst na planten misschien bloemen zien maar de volgende jaren zal ze zeker niet bloeien. Ze kan niet genoeg zon en warmte krijgen, echt waar, voor deze Crocus geldt ‘des te heter des te beter’.

En plant dikke knollen, alleen dikke knollen bloeien. Ik zie ze dikwijls aangeboden in de maat 7/8 en 8/9 cm bol omtrek maar deze knollen zijn te klein en geven weinig of geen bloemen. De volgende herfst kunnen zij wel redelijk bloemen geven als de knollen wat dikker zijn, maar waarom niet meteen beginnen met knollen die groot genoeg zijn om te bloeien?

De Crocus sativus bloeit niet naakt zoals de Crocus speciosus dat wel doet, ze heeft kleren aan. Nee, bij de Crocus sativus komt het blad in de herfst wel mee en na de bloei groeit het blad verder en kan tot eind mei, begin juni groen blijven. Laat het blad wel met rust zodat de knollen goed kunnen groeien.

Strenge vorstperiodes of sneeuw zijn geen probleem, als de temperatuur weer boven nul komt groeit ze weer vrolijk verder. Soms vriest het al terwijl ze nog in bloei staat, ook daar heeft ze geen problemen mee, na de vorst bloeit ze weer vrolijk verder.

Plukt u ook tijdens de bloei wat van die mooie bloedrode stampers uit de bloemen, gewoon om te proeven (u heeft wel een rode tong voor een uur of wat) of gewoon om mee te prieken in de keuken. Maar reken u niet rijk aan een grote oogst van het kostbare saffraan, want daar heeft u wel héél véél bloemen voor nodig. Voor 1 kilo saffraan zijn ongeveer 150.000 bloemen nodig en voor zoveel bloemen heeft u tot gauw een 50.000 dikke knollen nodig en minimaal 300 vierkante meter grond.

Maar mocht u dit willen doen en bent u in staat om die ene kilo saffraan te oogsten praten we wel over een prijs van ongeveer € 10,000 mits het goed gedroogd is, goed van smaak is en goed van kwaliteit. Met zo’n prijs begrijpt u waarom ze saffraan in de culinaire kringen het ‘Rode Goud’ noemen. Het schijnt dat ruim 90% van de saffraan uit Iran komt, het lijkt me mooi om daar de saffraan velden een keer te zien bloeien.