Camassia

De Camassia komt van oorsprong uit Noord Amerika, maar is al ruim 100 jaar in cultuur. Ze is geïntroduceerd door de Duitse botanicus Max Leichtlin, aan wie de Camassia leichtinii haar naam te danken heeft. Voor lange tijd was de Camassia vrij onbekend en een weinig aangeplante bloembol, maar sinds de ‘natuurlijke tuin’ aan populariteit heeft gewonnen, is ook de Camassia populair geworden. Camassia’s zijn dan ook excellente bloembollen om te gebruiken in een wat wildere tuin met een natuurlijk karakter. Gelukkig zie ik haar ook steeds meer opduiken in wat meer gecultiveerde tuinen en parken, waar ze ook uitstekend tot haar recht komt.

De Camassia in Nederland

Als je de reden van de opkomst van de Camassia wilt benoemen, kun je de kwekerij van de Gebroeders Hulsebosch in het Noord-Hollandse Schagerbrug niet onvermeld laten. De gebroeders Frank en Cock en hun zonen Ron en Nick zijn werkelijk geweldige promotors geweest van dit fantastische bolgewas. Al meer dan 10 jaar zorgen zij ervoor dat de diverse soorten van de Camassia cusickii en de Camassia leichtlinii in zeer goede kwaliteit ruimschoots beschikbaar zijn voor de bloembollenhandel.

Net als ik is vooral Frank helemaal weg van de Camassia. Het is zo’n dankbare bloembol in de tuin, zegt Frank. En wat hem ook heel erg aanstaat is dat de Camassia op zijn kwekerij zo een eenvoudig te telen bloembol is. Nauwelijks last van ziek en zeer en gewasbeschermingsmiddelen zijn gewoonweg niet nodig. Het is alleen uitkijken voor beschadiging van de Camassiabollen bij het rooien en verwerken, maar dat hebben ze op hun moderne kwekerij goed onder de knie gekregen.

Verschillende soorten Camassia’s

De meest voorkomende Camassia is de Camassia leichtlinii waarvan de kobaltblauwe Camassia leichtlinii 'Blauw Donau' de meest geteelde soort is. Maar Camassia leichtlinii is er ook in het wit, de Camassia leichtlinii 'Alba' en de Camassia leichtlinii 'Sacajawea'. Laatstgenoemde heeft een grote sierwaarde vanwege haar mooie, wit gerande blad. Ook is er een witte variant met de enigszins dubbele bloemen, de Camassia leichtlinii 'Semiplena'. Dit is de Camassia die het langste bloeit.

Onlangs is er een zachtroze variant op de markt gekomen, de Camassia leichtlinii 'Soft Pink'. Een ander type Camassia is de Camassia cusickii, waaruit de Camassia cusickii 'Blue Heaven' een heel mooie selectie is.

Verder is er nog de veel kleinere Camassia quamash. Minder opvallend in de tuin, maar voor verwildering een van de beste bloembolgewassen. Bij mij in de webwinkel komt u de quamash tegen in de Rhapsody in Blue mix.

Is de Camassia eetbaar?

Mocht het u wel eens ter ore gekomen zijn dat de Camassia eetbare bollen zijn, dan bedoelde men deze Camassia quamash. Ze komt van oorsprong voor in grote delen van Noord-Amerika en werd daar veelvuldig door de indianen gegeten. Het kleine bolletje van de Camassia is heel sterk en houdbaar, waardoor zij haar tot in de wintermaanden konden bewaren om te consumeren. Vooral in de wat meer noordelijke gebieden, waar de winters lang waren, zal dit een welkome aanvulling zijn geweest. Ik hoop nog eens ergens te lezen of te horen hoe de indianen de bollen van de Camassia quamash precies klaarmaakten, lijkt me leuk om ook zelf eens te proberen.