Bloembollengebieden

Bloembollengebieden

Nederland is in heel de wereld bekend om de bollenteelt. Toch is die teelt binnen Nederland maar beperkt tot enkele regio’s, de bloembollengebieden. Meestal zijn dit regio’s met een zanderige bodem. Op zandgrond gedijen bloembollen het beste. Ook Fluwel verbouwt bollen op zandgrond, langs de Noordzee. Hoe zijn deze bloembollengebieden ontstaan?

Bloembol in Nederland

De eerste bloembollen in Nederland groeiden in Leiden, in de kruidtuin van de universiteit. Ze waren er geplant door Carolus Clusius, een wetenschapper die behalve de tulp ook de aardappel in Europa introduceerde. Leiden was het eerste bloembollengebied van Nederland – maar aanvankelijk kwamen de tulpen Clusius’ kruidtuin niet uit. Pas na een diefstal van een tulpenbol (lees hier meer over op de pagina Tulpenmanie) kon de teelt zich verbreiden.

Bloembollenstad Haarlem

Het eerste echte bloembollengebied van Nederland en Europa werd de omgeving van de stad Haarlem. Hier vestigden zich de eerste kwekers. Rond Haarlem liggen duingebieden, zandgrond dus, waar bloembollen uitstekend gedijen. Haarlem werd bloemenstad. Nog steeds heeft Haarlem een bekende bloemenmarkt op luilakmorgen (de zaterdag voor Pinksteren) en de omgeving van Haarlem werd onze bekendste bollenstreek: dé bollenstreek.

Bloembol in Nederland
Bloembollenstad Haarlem
De Bollenstreek

De Bollenstreek

Hillegom, Lisse, Keukenhof: dat is de Bollenstreek, het landschap tussen Haarlem en Leiden, de twee steden waar de bloembol z’n eerste Nederlandse thuis vond. De bollenvelden hier zijn een toeristenattractie geworden. Elk voorjaar komen honderden bezoekers uit heel de wereld naar de Bollenstreek om de kleurige velden te zien. De spoorlijn tussen Haarlem en Leiden is voor even het mooiste stukje spoor van Nederland.

Bloembollen rond Alkmaar

De Bollenstreek bleef eeuwen het centrum van de Nederlandse bollenteelt. Toch kwamen daar al vroeg andere regio’s bij. Heel oud is de bollenteelt rond Alkmaar, met als belangrijkste centrum het dorp Limmen. De grond is hier vergelijkbaar met die van de oude Bollenstreek. Ook ten noorden van Alkmaar onstonden bloembollengebieden, bijvoorbeeld in de landstreek West-Friesland.

Zijpe, Breezand, Texel: de Noord

De volgende uitbreiding was verder noordwaarts, naar de vlakke landen boven Alkmaar. Den Helder is ook een bloembollenstad, met de bekende hyacintenteelt van Breezand en Anna Paulowna. Ook Texel heeft z’n eigen bollenstreek. Tot slot is er de Zijpe, die mooie, oude polder aan de kust. Deze regio wordt “de Noord” genoemd. De oude bollenstreek tussen Leiden en Haarlem wordt wel eens “de Zuid” genoemd.

Nieuw bollenland
Bollenvelden
Fluwel van Zuid naar Noord

Nieuw bollenland

In de 20e eeuw zijn er nieuwe bollenregio’s bijgekomen in Nederland. Letterlijk: er werd nieuw land drooggelegd. De oude Zuiderzee werd Flevoland. Vooral de Noordoostpolder is nu een belangrijk bloembollengebied. In Noord-Holland werd het nieuwe land van de Wieringermeer ook gebruikt voor het kweken van bloembollen. Zo werd de Noord nog groter. Inmiddels is de Noord het belangrijkste bloembollengebied van Nederland.

Bollenvelden en tradities

De Bollenstreek is beroemd om de bloemencorso’s: praalwagens gemaakt van bloemen trekken door de dorpen in de oude Bollenstreek. Op deze manier wordt de oogst gevierd. Het is een mooie traditie. In Nederland worden de corso’s ook op televisie uitgezonden, ze zijn dus erg bekend. Veel minder bekend zijn de Bloemendagen in Anna Paulowna. Hier wordt de oogst gevierd met prachtige mozaieken van bloemen. Een tochtje door het dorp is dan een waar genoegen.

Fluwel van Zuid naar Noord

Fluwel staat in een lange traditie. Wij hebben de geschiedenis van de bollenteelt in de genen zitten. Onze voorouders kwamen uit de Zuid, de oude Bollenstreek, maar Fluwel zelf werd opgericht in de Noord, in de Zijpe. Daar is Fluwel nu zelf flink aan het uitbreiden, met Fluwel’s Tulpenland en natuurlijk vele prachtige velden vol bollen. Altijd hebben bollenboeren nieuwe gebieden verkend. Fluwel verkent nu de hele wereld. Onze bollen gaan via onze webshop overal heen – tot bij u thuis! Op onze bollenvelden verbouwen wij uiteraard niet alleen tulpen. Bekijkt u onze andere prachtige bloemen ook eens, zoals onze dahlia's, blauwe druifjes of lelies.

Wilt u meer lezen over de geschiedenis van bloembollen in Nederland? Of leest u liever meer praktische planttips? Op onze site vindt u alle informatie die u zoekt.