Fritillaria's

Fritillaria’s zijn bloemen met een bijzonder uiterlijk. De bloemen zelf lijken een beetje op hangende tulpen, maar de constructie van de bloem is totaal anders dan die van een tulp. Bij sommige soorten, zoals de Imperialis en Meleagris, steken de blaadjes bijna als bij een palm omhoog en hangen de bloemen in een kring daaronder. Bij de Persicasoorten vormen de bloemen een tros bovenop de stengel. Alle fritillaria’s zien er in ieder geval erg tropisch uit. In Vlaanderen wordt de keizerskroon (fritillaria imperialis) 'twelf apostelen' genoemd, misschien omdat iemand daar op een dag een keizerskroon tegenkwam met precies twaalf bloemen eraan. Maar de natuur is natuurlijk onvoorspelbaar en geeft niet iedere keizerskroon altijd hetzelfde aantal bloemen. Hoe dan ook is het een mooie naam.

De keizerskroon komt oorspronkelijk uit Turkije en Iran, dus zij is gewend aan een compleet ander klimaat dan het onze. Maar met een beetje extra verzorging kan zij zich aanpassen aan de omstandigheden in dit land. Vorst doet haar absoluut geen goed, maar wanneer het zonnetje schijnt is de frittilaria al zeer tevreden.

De bloembollen van deze prachtige bloemen kunt u uiteraard kopen op Fluwel.nl.

Verzorging van de fritillaria

Opvallend aan de fritillaria is dat er aan de bovenkant van de bol een gat zit, daar waar de plant uiteindelijk uit zal groeien. Leg een fritillaria bol daarom op zijn zijkant in de grond, zodat er geen water in de bol kan stromen, of zorg dat hij omgeven wordt door zand. Plant de fritillaria in een zandgrond, want zij heeft behoefte aan goede drainering. De ideale bodem voor de fritillaria is een moerassige bodem, maar wij snappen dat die niet overal te vinden is in Nederland. Zolang de bodem vruchtbaar en redelijk vochtig is, is de frittilaria al wel tevreden. Plant haar op een plek die licht beschaduwd is en beschutting biedt. Wanneer u bollen koopt van deze familie kunt u het beste onmiddellijk aan de slag gaan met planten, want de fritillaria bollen zijn fragiel. Na het bloeien moet u de bloemhoofdjes weghalen, het blad kunt u laten zitten. Verder behoeft de fritillaria weinig aandacht, behalve dat zij vaak bewonderd wil worden. Voor meer informatie, lees onze pagina over bloembollen planten of onze planttips.

Fritillaria kopen

Wij verkopen een aantal bijzondere fritillariasoorten die ieder een unieke sfeer geven aan uw tuin. Ze zijn allemaal even mooi, dus het zal nog lastig worden voor u om een keuze te maken. Gelukkig helpt de informatie die wij verschaffen u enigszins op weg. Sommige soorten zijn helaas net wat duurder dan andere, maar dat komt omdat de duurdere soorten lastiger te telen zijn. Deze soorten zijn dan ook net iets unieker dan de standaard keizerskroon. Toch willen wij absoluut geen partij kiezen voor de één of de ander, want wij waarderen al onze bloembollen even veel. Ontdek het allemaal op onze site, Fluwel.nl!

Wilt u graag nog even verder kijken? Wij hebben ook prachtige tulpenbollen, narcissenbollen en andere bloembollen zoals dahlia's of amaryllissen in de aanbieding.